Bruistabletje!

TrouwLandelijke bekendheid voor mijn weblog, in de Trouw (dagblad) editie van 26 januari heb ik de eer om in de rubriek ‘kies de raad’ de ‘Blog van de dag’ te zijn. Een rubriek waarin de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart centraal staan. In het stukje ‘Een bruisende badplaats of een bruistablet?’ krijgt de Trouw-lezer een indruk van van mijn weblog. Uiteraard leuk om te lezen hoe de journalist bepaalde zaken aan het licht brengt. Zeker promotie voor de Zandvoortse politiek!

Ene Nel, een trouwe reageerder wordt ook geciteerd met een reactie. De bruistabletjes komen jou kant op! Lees het artikel op de website van Trouw.

Op mijn kandidatenpagina van de Trouw is de volgende reactie te lezen:

Ik lees net in Dagblad Trouw dat U zich zorgen maakt over het antihorecabeleid van de gemeente , geen ruimte meer voor muziek op het strand? Ik vraag me oprecht af van welke planeet U komt. Het is de laatste paar jaar niet uit te houden in onze appartementen vanwege strandmuziek, je wordt hier s,zomers stapelgek van het gebonk wat wij het leukste vinden als div tenten hier beneden andere muziek draaien als hun buurman dan is het echt feest. Tot 12 uur en dan gaat feestvolk naar huis. Om 2 uur kunnen we gaan slapen en s,morgens vroeg weer op, we moeten werken n.l.Daarbij is het vaak met mooi weer iedere dag raak. Walgelijk. Ik wil weg.

Ik neem aan dat deze reactie de gevoelens van aantal bewoners langs het strand verwoord. Zeker de bewoners van het Palace hotel hebben een hoop te verduren als ik een aantal reacties mag geloven. Graag wil ik eens weten hoeveel dagen die overlast wordt ervaren, of spreekt men alleen over de dagen dat de diverse paviljoens een evenement organiseren? De nachtrust lijkt me heilig, maar er zijn ook bewoners die een ware heksenjacht zijn begonnen!

Een voorbeeld is een brief aan alle raadsleden van een bewoner op de Burgemeester van Fenemaplein. Alles is schadelijk: verkeerslawaai, verhoogde parkeerdruk, evenementen met geluid.

Mag ik u melden dat u in een badplaats bent komen wonen!

In de brief wordt voorgesteld om geen evenementen meer voor de Middenboulevard toe te staan.

Mijn reactie hierop is dat de situatie beheersbaar moet worden, maar klagen als je om 6 uur ’s avond geluid hoort op het strand, mag geen aanleiding zijn om evenementen te verbieden.

Vergeten wordt dat er ook mensen plezier hebben aan de evenementen, en dat het goed is voor Zandvoort. De omgeving mag vaak ‘meegenieten’, alleen wordt dit mee genieten vaak niet gewaardeerd. Overlast, overlast, en nog eens overlast. Laten we in overleg blijven, en komen tot een plan om de boel te beheersen. Handhaven moet van de wet, maar slaat vaak door! En leidt vaak niet tot het gewenste resultaat, gelet op de vele blijvende meldingen van overlast.

De discussie rond het horecasanctiebeleid moet een eerste stap zijn om gezamenlijk afspraken te maken voor een gezellige badplaats. De badplaats Zandvoort, waar het lekker feesten en wonen is.

Acties van de horeca ondernemers in het dorp bewijzen, dat er nog steeds geen goed overleg is tussen de gemeente en de sector. Met het huidige horecasanctiebeleid komen we ook geen stap verder, en verslechtert de gemeente de situatie. Kom met een horecaKANSENbeleid, de slogan ‘Zin in Zandvoort’ geldt voor iedereen, ook de horeca!

T-shirts van de horeca met de opdruk ‘(on)zin in Zandvoort’ bewijzen, dat de burgemeester nog een hoop werk heeft. Na de ‘opstand’ in het raadhuis komt er een overleg met diverse partijen over de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Een eerste stap om dadelijk met een horecaKANSENbeleid te komen.

4 Reacties op “Bruistabletje!

 1. Leo Miezenbeek

  Jerry, ik denk dat je gelijk hebt en dat er een zekere balans moet komen.
  Maar ga ik in een woonwijk in Almere wonen zal het leefplezier anders zijn dan dat je in Zandvoort gaat wonen. Deze mensen komen dan ook weer naar Zandvoort om te genieten van de drukte.
  Zoals de gemeente goed moet overleggen met belangengroeperingen zou een toekomstige bewoner ook eens gewezen moeten worden op de (beperkte) overlast die in een badplaats aanwezig is.
  Ben je hier opgegroeid dan moet je beter weten. De meeste van hen klagen dan ook niet.
  40 jaar geleden stond er in de Gerkestraat al een file bij een drukke dag en nu nog steeds, niemand klaagt daarover. Het is niet anders hij staat er niet elke dag. Dat kan je van de A1 niet zeggen.
  Klagen en mopperen lijkt een gemeen goed te worden. Door onze toeristen hebben we wel vier grote supermarkten. Een spooraansluiting en twee buslijnen 2x en 4 x per uur . Welke plaats van 16.000,00 inwoners kan dat zeggen in Nederland. Welke plaats van 16.000 inwoners heeft zoveel uitgaansmogelijkheden zomer en winter.

 2. Ik las het bericht dat de werkgroep uit de raad inzake vernieuwing parkeerbeleid een constructief gesprek heeft gehad met de verkeerswethouder Wilfred Tates, die ik overigens zeer waardeer.

  Naar aanleiding daarvan doe ik hierna mijn suggesties toekomen. Het is namelijk zo, dat de (weinige) winkels én de horeca in het (authentieke en economisch) centrum van Zandvoort een desastreuze omzetdaling ondergaan. Dat is zeker niet uitslyuitend het gevolg van de financiële crisis. We spreken regelmatig met de (weinige) dagtoeristen die uit de regio of van verder (Apeldoorn) per auto een dagje uit gaan naar de kust. Ze gaven aan dat ze niet meer zullen komen. Er is niet of nauwelijks een (vrije) parkeerplaats te vinden binnen de door hun gewenste loopafstand én de parkeertarieven zijn te hoog. Elders (Noordwijk) heeft een beter beleid namelijk veel meer – én in het winterseizoen gratis – parkeermeterplaatsen. Een ander probleem is dat men hier niet rustig kan winkelen of in de horeca kan verblijven. mmers men moet van te voren een bedrag in de parkeermeter gooien. Dan moet men de parkeertijd in de gaten houden en zit men erg onrustig. Daarom kieze ze de volgende keer (buiten het seizoen) voor Noordwijk of Callantsoog of Egmond!

  Hierna volgt mijn mening, die ik inmiddels heb toegezonden aan de afdeling koninklijke horeca Zandvoort én aan het bestuur van de ondernemers vereniging Zandvoort.

  Daar waar in dit stukje “BEL” staat moet gelezen worden dat belanghebbenden plaatsen worden bedoeld. Dat kunnen dus ook de zo genaamde PAP vergunning plaatsen zijn.

  De gemeente Zandvoort zou snel meer moeten gaan doen aan – en promoten, dat – en waar – gratis parkeerplaatsen zijn voor bezoekers buiten het hoogseizoen (mijn voorstel voor de herfst-, winter- en voorjaarsperiode, dus langer dan nu). Dit zou voor de korte termijn een bijdrage vanwege de de gemeente (kunnen/moeten) zijn voor het desastreuze parkeerbeleid voor het economisch centrum van Zandvoort de afgelopen (bijna) 10 jaren (sinds in 2002 het “belanghebbendenparkeren” is doorgevoerd, hetgeen ten koste ging van fiscaal/kort parkeren voor de winkels en horeca in Zeestraat, Engelbertsstraat, Stationsplein en “vrij parkeren” in de woonbuurten Zuidbuurt en Noordbuurt zijn er voor “klanten” van winkels en horeca nauwelijks nog parkeerplaatsen te vinden. Eerder al waren ruim 30 parkeerplaatsen Gasthuisplein opgeofferd aan een betere autovrije uitstraling van dat pleintje, hetgeen een “dood plein” tot gevolg heeft gehad). Nu zijn nog eens 300 “vrij parkeren” plaatsen vernietigd voor het herstructureringsgebied LDC. Het opheffen van fiscaal parkeren op Stationsplein, Engelbertsstraat, Zeestraat heeft tot gevolg gehad, dat in de weekends en na 17 uur er niet/nauwelijks meer gebruik kan worden gemaakt door klanten van winkels en horeca van die parkeerplaatsen omdat er dan bewoners/belanghebbenden met vergunning (vrijwel gratis) staan. En dat zijn niet de klanten waar het centrum (winkels en horeca) het van moeten hebben.

  Inmiddels is het zo dat Zandvoort de doelgroep “winkelend publiek” uit de buurgemeenten en regio vrijwel geheel mist (heeft “verdreven”. Die potentiële klanten kunnen hier geen “concurrerende” (gratis) parkeerplaats op korte afstand van hun gewenste bestemming meer vinden!. (Het betreft de doelgroep – uit de buurgemeenten en Bentveld die niet geïnteresseerd is in strandbezoek en/of bij slecht strandweer of slecht wandelweer toch recreatief wil winkelen of ergens “een bakkie doen”) . Die doelgroep gaat nu “een ritje maken” en even kijken in Cruqius, Schalkwijk, Haarlem Centrum, Beverwijk Noordwijk. Die groep moeten we weer terugwinnen! We kunnen meer bieden, namelijk winkelen, horeca met veel keuze én strand ! Maar dan moeten er wel de (gratis/goedkopen/concurrerende) vrije parkeerplaatsen bij zijn!

  Voor het economich centrum moeten er ten minste 1000 “fiscale”- niet voor bewoners en belanghebbenden geschikte – parkeerplaatsen bij komen, Ik heb in de zienswijze op het bestemmingsplan centrum gevraagd om op basis van de vigerende parkeernormen en de m2 commerciële bestemmingen binnen de loopafstandnormen van de KvK (50 – 150 mtr loopafstand) in/op de kaart aan te geven waar de daarvoor benodigde “klanten shop en go” parkeerplaatsen gesitueerd worden. Dit in reactie op de stelling in het bestemmingsplan, dat geacht werd dat er voor de bestaande bebouwing en bestemmingen aan de parkeernormen (bijlage in het bestemmingsplan) werd voldaan. (hetgeen natuurlijk bij lange na niet het geval is!).

  Kortom: Het verleden parkeerbeleid heeft tot gevolg gehad dat de regioklanten (die hier graag wilden komen maar wel op korte afstand van de winkels en horeca – goedkoop – konden en willen parkeren) nu weg blijven en voor “recreatief winkelen” én horecabezoek zijn verdreven naar bij voorbeeld: Cruqius; Schalkwijk, Hoofddorp, Beverwijk, Heemskerk, Haarlem Centrum. `

  De TV NOVA uitzending voor de sinterklaas- en kerstdag maakte duidelijk dat velen op de laatste dag voor sint en kerst nog even hun inkopen deden bij winkelcentra die gratis en veel parkeren om zich hadden. (Let op!: De opname was gemaakt bij winkelcentrum Overvecht in Utrecht, een centrum met veel en gratis parkeren er om heen en zonder last van bewoners/belanghebbendenparkeren!.

  Ik sluit hier mee af. Het water staat de ondernemers in het centrum van Zandvoort tot hoog aan (zo niet boven) de lippen. Er moet écht snel iets gebeuren. Veel meer goedkope/gratis “shop en go” parkeerplaatsen binnen 50 – 150 meter van het economisch centrum en ter compensatie van het grote vernietigen van shop & go en vrije parkeerplaatsen binnen de “loopafstandstraal” voor het economisch en authentieke centrum moet er een langere periode komen dat de boulevards vrij/gratis parkeren geven. En in de periode september – maart moet er gratis “kort parkeren” (middels blauwe zone) komen ter plaatse van het – qua aantal snel met duizend “shop & go” plaatsen uit te breiden – aantal “fiscale parkeerplaatsen”.

  Daartoe moet met spoed gewerkt worden aan grote openbare parkeergarages (parkeerpleinen in een eerste fase). Laatst hebben Centrum-/Kerkplein ondernemers daarover gesproken met wethouder Tates (op diens verzoek uitgenodigd om te praten over beter terrasbeleid en het voorkomen van verpaupering in het centrum). In dat gesprek hebben we bovenstaande onder de aandacht gebracht. We hebben aangewezen als locaties voor grootschalige parkeerareaal ontwikkeling:
  1, Achter de HEMA – DEKA.
  2. Achter de RABO Bank – ABN-AMRO Bank
  3. Achter de Zeestraat – Haltestraat (dit gebied was in het BP Centrum als herstructureringsgebied aangewezen) waar vele vervallen pakhuisjes staan.
  4. Weer fiscaal parkeren terugbrengen op het Gasthuisplein.

  De parkeercapaciteit langs de boulevards is te ver weg voor winkelend publiek. Dat areaal is geschikt voor verblijfstoeristen van de hotels en pensions.
  De voorheen fiscale parkeerplaatsen (Engelbertsstraat РStationsplein РZeestraat) moeten weer dit gebruik krijgen. De belanghebbenden in die omgeving Рmogen dan met hun vergunning parkeren in de gebieden Fenema, Admiralenbuurt en op (toe te voegen tot BEL gebied) Favaugeplein en op de boulevards (BEL gebied van maken) of in hun (priv̩) garages Fenemaplein of Admiralenbuurt en later in de grote garages op de locaties 1,2 en 3..

  Vriendelijke groet

  Ad Rampen
  Koffieclub Zandvoort BV

 3. De bewoners van Bouwes Palace wonen verreweg het dichtst op zee. Als het gaat om geluidsoverlast op het strand worden zij dan ook altijd genoemd als de notoire klagers. Hulde Jerry, ook jij doet hier aan mee!

  Werkelijkheid is dat er net als in heel Zandvoort ook in Bouwes wel een paar zonderlingen wonen. De overgrote meerderheid van in ieder geval meer dan 90% van de bewoners heeft helemaal geen problemen met vooraf bekende festiviteiten. Tenzij het qua volume echt helemaal de verkeerde kant op gaat zoals ruim een jaar geleden een keer met een volume van bijna 90 Db (dat doet echt pijn). Over festiviteiten hoor je bewoners dus ook niet klagen, das een kwestie van ondernemers iets gunnen en daar zelf rekening mee houden. Dat gezegd hebbende zijn festiviteiten als Zandvoort Alive wel uitermate vervelend. Het beste kun je je appartement ontvluchten want als je thuis blijft is het niet echt aangenaam. Probleem is dat wat beneden nog gezellig is, boven samen komt tot 1 mix van allerlei muziek door elkaar en daar wordt je redelijk gek van. Wat mij persoonlijk betreft dus liever meer evenementen maar dan solo, dan kan ik ook nog meegenieten want laat ik duidelijk wezen, wat er gedraaid wordt is nooit verkeerd. Dan moet ik maar naar beneden komen? Tsja, dat lukt niet altijd even makkelijk met 2 kleine terroristen (kids) thuis.

  Waar bewoners zich wel bijzonder aan irriteren is aan het geblaat dat men had moeten weten waar men is gaan wonen. Degenen die dat regelmatig roepen zijn echt van de pot gerukt. De meeste bewoners wonen hier al minimaal 10 jaar. Tien jaar geleden was het karakter van de activiteiten op het strand nog volstrekt anders waarbij festiviteiten en feestjes op 1 hand te tellen waren. Dat bewoners weten waarvoor ze hebben gekozen en dat ze dat moeten tolereren is dus volstrekte onzin. Ondernemers en bewoners hebben gelijke rechten.

  Overlast wordt niet alleen bepaald door het soort evenement, muzieksoort, volume, etc., maar met name ook door of het verwacht is of niet. Waar het mis gaat zijn de “illegale” bruiloften en andere feestjes. Die veroorzaken overlast omdat ze op onverwachte en vaak ongeschikte momenten plaats vinden. Als ik de volgende dag vroeg de deur uit moet dan heb ik geen zin om naar het gelallebral van -ach wat schattig- wat bruiloftgangers te moeten luisteren met als sluitstuk om twaalf uur nog wat vuurwerk. Dat zijn ook geen feestjes die de levendigheid van Zandvoort vergroten zoals sommige Jerry’s beweren want ze zijn per definitie doorgaans besloten.

  Bruiloften en partijen zijn interessant als omzet voor ondernemers. Op dat moment komt echter wel een economische basisregel om de hoek kijken dat de winst van de ondernemer negatieve winst voor omwonenden oplevert. IN geval van Bouwes gaat het dan al gauw om overalst voor tientallen bewoners tegenover winst voor 1 ondernemer. Gelukkig beschermt de wet dan de zwakste partij dus krijgt de ondernemer bij te veel geluidsoverlast een verdiende prent.

  Ik verwijt trouwens mensen dat ze vinden dat bewoners van Bouwes Palace dat ze zouden weten waar ze gingen wonen, dus laat ik het zelf wel zuiver houden: de meeste strandpachters gedragen zich (doorgaans) netjes. Ook hier gaat het om de paar uitzonderingen die overal schijt aan hebben en regelmatig buiten de pot pissen. Die verpesten het voor de rest. Bijvoorbeeld dezelfde figuur die van zijn collega-pachters beweert dat zij onterecht aan een vergunning voor een permanent paviljoen zijn gekomen terwijl hij nu benadeeld wordt. Dat terwijl de man nog maar net een paar jaar op het strand zit. Dezelfde man trouwens die dit jaar te vroeg zijn paviljoen is gaan opbouwen. Altijd dezelfden…

  Erwin.

 4. Pingback: Lege terrassen | JerryKramer.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s