Vleugje Amsterdam Beach

Palmbomen ZandvoortHet toerisme in Zandvoort was er niet zonder het strand. Strand en zon zijn de benodigdheden om het toerisme van een badplaats te laten floreren. De zon is in Nederland helaas geen vanzelfsprekendheid en door de steeds goedkopere reizen naar landen aan de Middellandse Zee heeft Zandvoort veel last van concurrentie. In de badplaats is de laatste jaren veel gesproken over het versterken van het toerisme. Men zocht vooral naar de identiteit van onze badplaats. Na vele discussies dacht de gemeente een gat in de markt te hebben gevonden door te kiezen voor spa en wellness.

Kandidaten stonden in de rij

De hotels zouden als paddenstoelen uit de grond schieten, beloofde een bevlogen wethouder. Het is meer dan 10 jaar geleden en sindsdien wachten we nog altijd op concrete plannen. De identiteit is in de tussentijd aangepast in het DNA van de badplaats. Met steun van de provincie kwam men tot de volgende uitkomst met een beschrijving van de Zandvoortse cultuur.

DNA Zandvoort

Mensen in Zandvoort zijn betrokken en willen graag allemaal gehoord worden.

Zandvoort wil het echter het liefst op zijn eigen manier en heeft niet zomaar vertrouwen in een proces/persoon/instantie/organisatie.

Commentaar op anderen wordt makkelijk en regelmatig ongefundeerd geuit zonder zich te verplaatsen in het perspectief van de ander. Deze houding maakt samenwerken wel complex.

De dromen en ambities van de bewoners liggen niet heel ver weg van het hier en nu. De meeste dromen zouden daarom eenvoudig te realiseren kunnen zijn.

Maar er worden geen échte keuzes gemaakt. Niemand zegt vol overtuiging “ROOD!” zonder er meteen achteraan te zeggen; ‘Maar natuurlijk willen we ook groen, geel en blauw want die mensen willen we niet kwijt’. Dat verklaart waarom veel van de dromen niet gerealiseerd worden.

Zandvoort vaart wel bij het meedeinen op de wensen en grillen van de massa. Omvangrijke projecten blijken hier vaak niet lang succesvol.

Deelgemeente van Amsterdam

Het was Wim Peeters (ondernemer) die met het plan kwam om Zandvoort een deelgemeente van Amsterdam te maken. Het zou volgens hem de oplossing zijn voor het versterken van het toerisme. Bij de laatste verkiezing deed Peeters met zijn Lijst 8 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij kreeg 102 stemmen. Veel te weinig om een raadszetel te bemachtigen. Peeters bleef in Amsterdam Beach geloven en verscheen met een interview in het Haarlems Dagblad. Er volgde een ingezonden column in de Zandvoortse Courant. De meningen in Zandvoort bleven eensgezind; deelgemeente van Amsterdam dat nooit.

NS Station Amsterdam Beach

Het CDA zag ook brood in het succesverhaal van Amsterdam en vroeg het college naar een reactie op de suggestie om het NS station te hernoemen in Amsterdam-Beach. Voor- en tegenstander gingen los op de Facebook. Weer geen eensgezindheid. Ook de voorstanders maakte geen keuze en vonden een toevoeging aan de huidige naam Zandvoort aan Zee voldoende om de Amsterdamse toerist naar Zandvoort te ‘lokken’.

Thema-avond Toerisme en Economie

De wethouder is wel voorstander. Hij antwoordde het CDA deze suggestie serieus te onderzoeken. Het zou goed aansluiten bij een actueel onderwerp, verdere profilering van Zandvoort als Amsterdam Beach. “Amsterdam zit té vol met toeristen en wil ze verspreiden over de regio. Voor Zandvoort biedt dit enorme kansen. Wij willen daar maximaal van profiteren. Daartoe worden stappen gezet.”

De wethouder meldde verder binnenkort een uitnodiging te sturen voor een thema-avond over Toerisme & Economie in Zandvoort. Amsterdam Beach zal daar, naast vele andere onderwerpen, ook aan bod komen.

Oude wijn in nieuwe zakken

Alleen een naamswijziging van het NS station is onvoldoende om de Amsterdamse toerist te verleiden in Zandvoort te overnachten. De boulevard is nog steeds de ‘lelijkste van Nederland’. Juist bij de herontwikkeling van de Middenboulevard koos de gemeenteraad een paar jaar geleden voor prioritering van de deelprojecten. Eerst de ontwikkeling van de ‘pool’ Badhuisplein (Venster aan Zee) of Palace-gebied (Entree Zandvoort), daarna het Watertorenplein. Het werd uiteindelijk het Watertorenplein dat zo snel mogelijk moest worden ontwikkeld. De VVD herinnerde de gemeenteraad aan reeds vastgesteld beleid door eerst de andere ‘polen’ te ontwikkelen en het aantal parkeerplaatsen uit te breiden. De gemeenteraad stemde in met het laten vervallen van de parkeerplekken en legde extra druk op de ambtelijke capaciteit door dit project op te starten.

Parkeerdekken 

De integrale parkeerproblematiek was volgens de andere partijen iets voor de toekomst. Er was immers voldoende ruimte om een parkeerdek op het Favaugeplein te realiseren. Helaas kunnen we constateren dat er weer veel geld en tijd besteed is aan studies om het aantal parkeerplaatsen uitbreiden in combinatie met de herontwikkeling van de Middenboulevard. Achteraf hoor ik via de wandelgangen dat het standpunt van de VVD toch wordt gedeeld, maar dat men tijdens de raadsvergadering al een standpunt had ingenomen.

Watertorenplein

Straks gaat een plan voor het Watertorenplein de inspraak in zonder duidelijke kaders. Geen kaders voor het aantal parkeerplaatsen, soort woningen, hotels, enz.. Met het risico dat realisatie van de andere deelprojecten vertraging oploopt. De locaties die juist zo hard nodig zijn om het toerisme van Zandvoort te versterken.

Entree Zandvoort

Naast het idee voor een parkeerdek op het Favaugeplein ligt er een plan voor een parkeerdek bij Bouwes Palace op de hoek Heemskerckstraat-Boulevard Barnaart. Langs de route van NS station richting strand. Geen aanwinst voor de boulevard, maar een hopeloze poging toch iets te ontwikkelen.

Amsterdamse toerist 

Ik ben er heilig van overtuigd dat we als Zandvoort mee kunnen liften met het (te) succesvolle Amsterdam. In Zandvoort zijn mogelijkheden om Amsterdamse toeristen te laten overnachten. De trein rijdt hen immers binnen een half uur van het strand naar hartje binnenstad.

Keuze

En zoals het in het DNA van de Zandvoorter zit, zullen we wel nooit een keuze maken. Ik zie een kans, maar wil me niet volledig storten op de Amsterdamse toerist. We mogen de Duitse, Belgische en Nederlandse toerist niet uit het oog verliezen. Zandvoort aan Zee met een vleugje Amsterdam Beach kan geen kwaad. Benodigdheden: voldoende hotelkamers, parkeerplaatsen, een gezellig centrum, een opgepakte boulevard en een bruisend strand.

2 Reacties op “Vleugje Amsterdam Beach

 1. zo is het weer nog meer betaalde parkeer plaatsen .?? Nog meer toren flats in het durp ? er heerst een grote onvrede onder de Zandvoorters .
  en dat zal ook zo blijven eerst luisteren naar wat de bewoners willen ? die stap eerst maken ?
  straks verkiezing dus er zullen maar een paar partijen aanblijven .
  en er zullen nieuwe opstaan ?
  denk dat jullie een van de partijen zijn die blijven .!

 2. Eind jaren 90 … heeft de Gemeente Zandvoort zelf de toeristen die al jaren kwamen weggejaagd door het te hoge parkeerbeleid. Maar ook ik werkte in die jaren bij een bekende visventer die met blauwe/witte strepen, we verkochten kibbeling van vers gesneden kabeljauw. Van de ene op andere dag werd dit geweldige heerlijke product vervangen door de goedkopere diepvriesproduct uit Rusland (Polak). Maar een portie ging van de ene dag op de andere dag met liefst 3 gulden omhoog … Een flesje Spa water bij de strandtenten was schrikbarend duur … Dit waren o.a. de oorzaken dat je de toeristen zijn weggejaagd !!!! En als je nu de boulevard eens goed bekijkt dan zie je dat 75/80 % van de tegelvloer stuk is en het oude dolfirama beter kan slopen in plaats van de muur wit te schilderen want ook dat ziet er niet uit … En die palmbomen gaan het echt niet opfleuren hoor.

  Dus Als je meer toeristen terug wilt halen … gooi dan eerst allemaal de prijzen weer omlaag en Gemeente Zandvoort werk daar dan aan mee en help het bedrijfsleven eens wat meer in plaats regeltjes, en regeltjes en nog meer regeltjes …..

  Zandvoort stond in het verleden … voor Zon, zee, overvolle stranden en circuit laat dit terugkeren en laat dit ook toevoegen met de Damherten !!!

  Dus … Wat gaan we doen weer met ze ’n allen zeuren of met ze ’n allen aan werken , ik ben benieuwd !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s