LDC verwarring

klein binnenhofjeZo juist heeft het college van Zandvoort de gemeenteraad meegedeeld dat de naamgeving van het Louis Davidscarré, Louis Davidscarré, wordt. Het college schrijft: Om de twee poorten van de nu te bouwen bouwblok fase 1B (locatie vml. Hannie Schaftschool) van het Louis Davidscarré te verfraaien, staat een naam op de latei boven de poort geschreven, deze naam is nog niet bepaald. Het kan de naam ‘Louis Davidscarré’ zijn maar ook kan het kleine binnenhofje met de achtertuintjes een eigen naam krijgen.

De omschrijving van dit bouwblok als een klein binnenhofje is hoopgevend. Een hofje met schattige kleine woningen aan een gemeenschappelijke binnenplaats, of wordt met de term binnenhofje de private tuinen van de herenhuizen en galerijflat bedoeld.

Ontwikkelaar AM heeft in haar impressies steeds de naam “Hannie Schafthofje” gebruikt omdat er nog geen naam bekend was. AM heeft nu om uitsluitsel gevraagd vanwege de fabricage van de steen. Ook loopt er thans een keuzetraject voor de straatnaamgeving en de huisnummering t.b.v. de Prinsesseweg. Er zijn nog geen toekomstige bewoners om bij de naamgeving te betrekken, omdat de verkoop nog niet is gestart. De projectontwikkelaar vraagt wel op korte termijn een antwoord omdat de steen al gemaakt moet worden.

De term hofje is vezonnen door AM, die waarschijnlijk om marketingtechnische redenen de term hofje heeft gekozen. Heel slim, maar mijn haren gaan recht overeind staan als vervolgens het college er zelfs nog een schepje bovenop gooit door het als klein binnenhofje te bestempelen.

Zo liet eerder LDC projectwethouder Sandbergen in het Haarlems Dagblad opschrijven: “Ik vind het een mooi project. Momenteel is er veel negativiteit in Zandvoort, maar ik wil ervoor zorgen dat mensen neutraal over het LDC gaan denken. Of het mooi gaan vinden. Want als alles klaar is, met woningen erbij, is het een aanwinst voor Zandvoort.”

Het had een mooi project kunnen worden, maar helaas heeft zijn voorganger het project een complete metamorfose laten ondergaan zonder dat de raad op de hoogte was. Het is nu roeien met de riemen die we hebben, maar om het bouwblok als een klein binnenhofje te bestempelen moet men wel echt een positieve twist aan het geheel geven.

Zo was het eerder de burgemeester die op het raadsdiner met een zelfgemaakte tekening van een hartje met de tekst LDC erin de raad voorstelde om net als hij van het LDC in 2012 te gaan houden. Ik kon er wel om lachen, maar houden van, nee dat is te veel gevraagd.

Nog steeds merk ik dat AM de touwtjes in handen heeft, dat blijkt maar weer eens uit het feit dat AM  de lateien al wil laten maken. Hoe logisch het ook allemaal klinkt, gebouwd gaat er worden, maar wat en wanneer is nog de vraag. Zo is het bestemmingsplan nog niet definitief en is er nog geen bouwvergunning afgegeven.

Gevraagde beslissing 

Hierom wordt het college nu gevraagd in te stemmen met de naam ‘Louis Davidscarré’ boven de poorten van het bouwblok. ‘Louis Davidscarré’ is een naam die dan eenduidig met het gehele gebied wordt verbonden. Extra namen zouden verwarring kunnen veroorzaken, de naam Louis Davidscarré is behalve op de betreffende plekken nog weinig in het plangebied zichtbaar, behalve op de straatnaamborden en boven de ingang van de parkeergarage. Het is tevens in samenspraak met de tegelijk lopende kwestie van de verlenging van de Louis Davidsstraat tpv het Zwarte Veld.
Alternatieven
Een andere optie zou zijn het hofje een eigen naam te geven. Nadeel hiervan is dat de prominente plek van de naam ervoor zou kunnen zorgen dat de naam van het hofje met het gehele Louis Davidscarré zal worden geassocieerd. Andere opties zouden zijn:
– De naam “Hannie Schafthofje”. Deze naam heeft in het verleden op bezwaren gestuit, omdat de naam Hannie Schaft niets met de locatie heeft, behalve het feit dat de Hannie Schaftschool hier in het verleden heeft gestaan.
– Een ander optie is om de naam “Louis Davidshof” boven de poort te plaatsen, verwijzend naar het binnenhofje.
– Het betreffende gebied (of een gebied in de nabijheid) heeft in het verleden “Land van Driehuizen” geheten. Er is een optie om de Prinsesseweg tpv. Het Zwarte veld “Heerenstraat” te noemen, zoals de Cornelis Slegersstraat voorheen genoemd was. Vanuit dat perspectief is wellicht “Land van Driehuizen” een optie, maar het kan verwarring met de naam ‘Louis Davidscarré’ scheppen.

Verwarring in Zandvoort om de naam Louis Davidscarré. Zo staat in de latei boven de ingang van de parkeergarage al de naam ‘Louis Davidscarré’, dat volgens mij voor verwarring zorgt bij mensen van buiten Zandvoort die juist door de naamgeving niet de parkeergarage in durven te rijden. Een eenvoudige naam als ‘parkeergarage centrum’ is minder mooi, maar wel marketingtechnisch beter om de nu vooral lege parkeergarage te laten functioneren.

De brede school heeft de ‘Blauwe tram’ als naam gekregen, maar het bouwblok op de locatie van de voormalige Hannie Schaftschool blijft naamloos. De ‘Bomschuit’ had wellicht een toepasselijke naam kunnen zijn aangezien de bouwmassa de vorm van een schip heeft. Het is in ieder geval duidelijk dat ook dit jaar het college niet in de race is voor de creativiteitsprijs naamgeving LDC.

Een Reactie op “LDC verwarring

  1. Zo juist vernomen dat het college voor het ‘Land van Driehuizen’ heeft gekozen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s