Benoeming wethouders

nieuw college

foto: Joop van nes jr. zandvoortphoto.nl/

Integrale spreektekst over de benoeming van de wethouders van Zandvoort.

Vragen aan de kandidaat-wethouders.

Voorzitter,

Vorige week was ‘aanstaand wethouder’ Cohen op de nationale televisie te zien in het programma Pownews. In een item over het te koop zetten van Zandvoort, kunnen we het optreden van deze ‘aanstaand wethouder’ een vuurdoop noemen. Na de opmerking van de journalist: “Zandvoort staat natuurlijk bekend als MOOI kustdorpje, nou het is GEEN mooi dorpje, maar wel kustdorpje.” volgde de reactie van Cohen. In plaats van de opmerking te pareren door te zeggen dat Zandvoort het mooiste strand heeft van de hele wereld, kon Cohen het niet laten er een politieke twist aan te geven door te zeggen dat het wel de bedoeling is om er weer een mooi kustdorpje van te maken.

Een politieke benadering, maar geheel ongepast, zeker op de nationale televisie. Honderdduizenden mensen kijken naar dit programma en zien deze ‘aanstaand wethouder’ zijn eigen badplaats de grond in boren. Nee, voorzitter, het was geen sterk optreden en een mislukte vuurdoop. Als wethouder van de badplaats promoot je Zandvoort aan Zee, en ga je er zeker geen politieke aangelegenheid van maken.

Een compliment gaat uit naar Huig Molenaar. Hij weet wel de opmerking van de journalist te pareren. Ik citeer Huig: “Dat zeg je tegen de verkeerde. Zandvoort is één van de mooiste badplaatsen, maar hier en daar hebben ze een beetje ruis op de lijn.” Scherp geformuleerd, en met een overtuigingskracht waar je U tegen zegt.

Voorzitter,

Een kleine mediatraining voor deze kandidaat zou wat ons betreft geen kwaad kunnen.

Om ter zake te komen wil ik de heer Cohen twee vragen stellen, zowel een makkelijke als een moeilijke vraag. Om met de moeilijke te beginnen, hebben we dat alvast gehad, veronderstel ik wel dat ‘aanstaand wethouder’ Cohen de portefeuille windmolens op zich neemt. Mocht ik dat mis hebben dan hoor ik dat later graag en is de vraag voor degene die deze portefeuille op zich gaat nemen.

De vraag luidt: Hoe gaat de wethouder de actie tegen de windmolens vorm geven? En welke connecties gaat hij hiervoor gebruiken?

De makkelijke vraag behoeft een korte toelichting. De heer Cohen heeft eerder in deze gemeenteraad ingesproken op het dossier Bedrijventerrein Zandvoort Noord. Hij had toen scherpe kritiek op het bestuur: faalt, verzuimt, zwalkt, meet met twee maten, misleidt, enz, enz…

Tevens stelde inspreker Cohen dat ambtenaren hun hobby’s botvieren op het dossier! Onze vraag is: Kan de heer Cohen dit verduidelijken en aan geven wat hij hiermee bedoelde?

Voorzitter,

Tot zover kandidaat Cohen. Nu aandacht voor de kandidaat namens het CDA, de heer Bluijs. En omwille van de tijd en de correctheid van hetgene ik ga zeggen wil ik u en de heer Bluijs vragen mij te corrigeren wanneer ik iets zeg wat niet klopt.

‘Aanstaand wethouder’ Bluijs blijft naast zijn wethouderschap eigenaar/directeur van zijn bedrijf in drukwerk in de Haarlemmermeer. Het is me zo verteld, dat de heer Bluijs dagelijks begint in de Cruquius en rond een uur elf pas aanwezig is op het raadhuis hier in Zandvoort. Het is dan ook zo dat de heer Bluijs wordt voorgedragen voor een deeltijd-wethouderschap met een vergoeding van 0,8 fte.

Mijn eerste vraag is van praktische aard: Geldt dit als een tussenoplossing en kunt u ter verduidelijking aangeven hoe uw komende jaar er uit gaat zien?

Voorzitter,

De heer Bluijs ambieert de portefeuille financiën met daarnaast een deel zorg. We weten allemaal dat Bluijs die financiën wel in zijn vingers heeft. De combinatie met zorg, vinden wij slecht, maar hier zal ik niet meer over uitweiden, aangezien mijn fractievoorzitter al het nodige hierover heeft gezegd.

Wel heb ik tot slot nog een gewetensvraag voor ‘aanstaand wethouder’ Bluijs, en hiervoor schets ik eerst een korte situatie. Het is mevrouw Bakker die al voor de derde keer dit jaar een afspraak heeft met de wethouder om 11:00 uur in de ochtend op het kantoor van de wethouder. Weer komt zij vertellen over haar gecastreerde kater en die heup die het maar niet wil doen. Zoals gebruikelijk is het druk op de zaak in de Cruquius. En eigenlijk kunt u niet weg!

Wat doet u?

Voorzitter,

Tot zover kandidaat Bluijs. Ben ik aangekomen bij de kandidaat van D66 de heer Sandbergen, en wel om volledig te zijn de heer Andor Sandbergen, tot vandaag wethouder namens het CDA. Wethouder Sandbergen heeft een zware periode achter de rug, zowel op het politieke toneel als in zijn persoonlijke levenssfeer. Wij willen hem nogmaals, en dat mag best hier in het openbaar debat gezegd worden, een hart onder de riem steken.

Op het politieke toneel zijn wij niet gelukkig met de voordracht van Sandbergen. Zeker op het dossier parkeren heeft hij steken laten vallen, en heeft hij in plaats van de materie op te lossen, de puzzel nog eens gehusseld en er een zooitje van gemaakt. Zijn beruchte woorden: “Ik moet toch ook eten”, na dat hij te laat binnen kwam op een informatiebijeenkomst in Oud Noord, zullen hem altijd blijven achtervolgen. Het was een beetje knullig allemaal. Zeker na zijn toezegging in Center Parcs, waarmee hij een regelrechte motie van wantrouwen verdiende.

Het verliep anders, en het is zeker het doorzettingsvermogen geweest van de wethouder om de rit uit te zitten, want dat was zoals ik begreep de bedoeling. Wethouder Sandbergen heeft namelijk eerder aangegeven geen wethouder meer te willen zijn in de komende periode.

Hoe veranderlijk kan een mens zijn, als nog geen paar maanden later je wordt voorgedragen als kandidaat namens D66.

Een nieuwe start, een nieuwe ronde, zullen we maar denken.

Ook voor de kandidaat van D66 heb ik een vraag na een korte uiteenzetting. In het raadsvoorstel staat dat de intentie is dat de heer Kuipers u vanaf 1 juli gaat aflossen.

Gaat u de komende anderhalve maand zijn portfeuilles voorbereiden, of blijft u op uw eigen portefeuilles zitten?

Tot zover!

7 Reacties op “Benoeming wethouders

 1. Alhoewel ik het met de strekking van het bovenstaande lang niet altijd eens ben wil je wel complimenteren met de scherpte van je vragen!
  Ik had ze in het geval van wethouder Kramer niet kunnen bedenken.

 2. Pieter joustra

  Prima, sterk verhaal.

 3. Ja Pieter natuurlijk val je een VVD’r niet af maar jij en ik weten toch donders goed dat enkele ambtenaren hier de dienst uitmaken en niet de raadsleden cq wethouders. Dat is al jaren zo, nog sterker we huurde een ex ambtenaar in om zijn kennis over te dragen die hij al in zijn werktijd van Zandvoort hadden moeten delen.
  Nee wat kramer dacht neer te zetten is gewoon ver en ver onder de gordel.
  Ik ga aardig kotsen van de politiek maar kots al bij het woord VVD

 4. John, net als met VVD-ers, Ja zelfs net als met Zandvoorters, bestaan er goede en slechte ambtenaren. Ik heb in meerdere dossiers de afgelopen vier jaar ook mijn overdosis van supereigenwijze ambtenaren ook wel gekregen. Zoals altijd is echter ook een keerzijde en die is dat daar ook ervaringen met goede ambtenaren (ik weet, een wijd begrip) tegenover staan.

 5. Erwin,

  ik heb het niet over goede en slechte ambtenaren, de meeste zijn zeer integer, er zijn er echter enkele (ook nog echte zandvoorters) die voor jou en mij bepalen wat er goed is en hun eigen koninkrijk hebben opgebouwd.
  zelfs afgelopen week wilde een ambtenaar nog een stuk over wonen in het bedrijfsterrein door duwen, terwijl hij weet dat het nieuwe college daar een andere wind wil laten waaien, dus om misverstanden weg te halen er zitten enkele rotte appels en die moet je elimineren.

 6. Vandaar ook dat het vorige college het geniale plan had om de organisatie in Haarlem onder te brengen. Dan zou je dit problemen grotendeels elimineren. De raad moest het op basis van emotionele argumenten echter zo nodig afschieten terwijl de zelfstandigheid van Zandvoort helemaal niet in het geding was…

 7. Erwin,

  dan waren dat ook eigen coalitie partijen want het vorige college had een meerderheid, dus hun eigen fracties vonden het blijkbaar niet geniaal genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s