Zure gezeik

PvdAOpen brief aan Nico Stammis, fractievoorzitter PvdA Zandvoort.

Beste Nico,

Je hebt gelijk, gister schreef jij op mijn Facebook-pagina:  “Nee, met dit zure gezeik op facebook trek je toeristen…..”, dit in reactie op mijn vorige bericht. Vervolgens weet ik jou op de kast te krijgen door te schrijven dat je de wethouders naar huis moet sturen. Waarop jij reageert dat je dit wel eventjes aan de orde gaat stellen in het coalitie-overleg, om de mening van de VVD-fractie te vragen.

Natuurlijk is het kort door de bocht om te zeggen de je de wethouders naar huis moet sturen. Helaas is het de enige manier om jou en de rest van de gemeenteraad te activeren. Nico, we zouden ons zelf naar huis moeten sturen! Wij, de gemeenteraad, zijn niet in staat om het college te activeren, en onze rol als kaderstellend en controlerend orgaan uit te voeren. Het is één grijze massa in die raadzaal.

Een discussie op Facebook is niet goed. De discussie dient plaats te vinden op het raadhuis. Naar mijn mening gebeurt dat laatste niet.

Het Deltaplan Toerisme is deze week verschenen. Nico ik daag je uit. We moeten Zandvoort weer het dorp van vroeger maken, toen er nog 20 bussen per dag van het Stationsplein richting de Keukenhof vertrokken. Die bussen zaten vol met toeristen, die ’s avonds lekker op stap ging in het dorp om een vorkje te prikken. Inderdaad, met zuur gezeik op Facebook trekken we geen toeristen!

Fijne Pasen, met vriendelijke groet,

Jerry, je mede-coalitiegenoot

7 Reacties op “Zure gezeik

 1. Heerlijk deze discussie. Nico en collega raadsleden pak deze uitdaging van Jerry op.

 2. Nico Stammis

  Beste Jerry

  Eerst maar even een kleine correctie. In jouw facebookreactie had je het niet over het wegsturen van de wethouders, maar vond je dat ik daadkracht moest tonen door mijn (PvdA) wethouder weg te sturen vanwege een tekort van twee miljoen.
  Als je een dergelijke oproep doet via de social media neem ik dat serieus.
  Van op de kast zitten is geen sprake.
  Ik vond deze reactie eigenlijk nogal flauw, omdat jouw bericht over het deltaplan toerisme en de uitstraling van het dorp ging.
  Daar gaan nota bene de andere wethouders over. Maar goed, ik neem maar even aan dat je ietwat geïrriteerd was mijn opmerking door mijn opmerking over het gezeik.

  Deze opmerking sloeg niet op jouw verhaal, want daar kan ik mij voor een groot deel helemaal in verplaatsen en dat zou je moeten weten.
  De hele negatieve, ongenuanceerde riedel aan reacties die op jouw bericht volgde vind ik echter een antirereclame voor Zandvoort die niet op Facebook thuishoort en ook geen recht doet aan de vele initiatieven die hier ontplooit worden om er een gezellig dorp van te maken. Dit medium is bij uitstek geschikt om met positieve berichten reclame te maken voor onze badplaats en dat wordt gelukkig ook regelmatig gedaan. Door jouw wethouder, VVV Zandvoort, Marianne Rebel, Hilly Jansen enz.

  Maar goed, nu over jouw punt.

  Ik roep al jaren dat Zandvoort eindelijk eens kansen moet durven durven pakken om en echte badplaats te worden.
  Het is er nog altijd niet van gekomen. Je zegt dat de raad niet in staat is het college te activeren en dat wij onszelf eigenlijk zouden moet wegsturen.
  ik moet je eerlijk bekennen dat dat laatste ook regelmatig door mijn hoofd gaat. Maar naar mijn mening is dat niet omdat de raad het college niet weet te activeren.
  Het is juist regelmatig het tegenovergestelde. Hoe vaak is het in de afgelopen jaren al niet voorgekomen dat plannen van het college juist door de raad getorpedeerd werden. Hoe vaak gingen partijen en individuen binnen de raad ineens draaien omdat er met een schuin oog gekeken werd naar (mogelijke) kiezers.
  Pas sinds kort wordt er op een nuchtere en creatieve wijze gekeken naar de ontwikkelingen rond de Middenboulevard.
  Een kant en klaar parkeerbeleid dat op uitgangspunten van de raad werd ontwikkeld werd tijdens één vergadering om zeep geholpen omdat de raad ineens niet meer achter de eigen uitgangspunten stond! Men ging weer rond te tafel en er kwam een nieuwe versie, die wel werd aangenomen door de raad, maar waarvan het uitrollen halverwege werd gestopt vanwege onbesuist gedrag van een paar raadsleden en een voorbarige toezegging van de verantwoordelijk wethouder tijdens een tumultueuse info-avond.
  Dat is al weer ruim een jaar geleden.
  Het is nu 2013. Het jaar waarin we met de bewoners rond de tafel zouden gaan om het parkeerbeleid te evalueren. Dit jaar zouden we datgene doen waarom zo hard geschreeuwd werd vorig jaar. Dat was ook precies de reden waarom ik als enige tegen het tussentijds stopzetten was. Als de raad alles had laten doorgaan vorig jaar, hadden we nu zonder allerlei opgefokte emoties met de bewoners kunnen overleggen. Nu zijn er alleen maar verliezers, al zal niet iedereen dat toegeven.
  Er zijn nog altijd te veel raadsleden die op de stoel van het college willen zitten en zo voor vertragende processen zorgen.
  Zolang een gemeenteraad op die wijze blijft opereren komt er nooit echt iets van de grond.
  Jerry, je wilt het dorp weer zoals vroeger. Ik woon nu twaalf jaar in Zandvoort en ik heb nog nooit anders horen roepen. Ik ben bang dat deze roep al decennia klinkt in dit dorp. Misschien is dat juist de makke. Als je maar blijft roepen dat alles moet zoals vroeger kom je nooit vooruit. Niet lullen maar poetsen schijnt een karaktertrek van de Zandvoorter te zijn. Maar van alleen je eigen spullen poetsen wordt de wereld om je heen niet mooier. Binnenkort krijgen we een bijeenkomst over het DNA van Zandvoort. Ik raad je aan daar naar toe te gaan. Ik heb de vorige ook meegemaakt. Er worden best interessante dingen gezegd.

  Ik laat het hier maar even bij en wens je prettige paasdagen.
  Groet en altijd tot discussie bereid.
  Nico Stammis

  NB Ik ben bang dat bloembakken het niet echt gered hadden met dit vreemde voorjaarsweer. En dan hadden we waarschijnlijk weer geklaagd over onverantwoord groenbeleid en weggegooid geld.

 3. @Nico. Het meest stuitende voorbeeld van het optreden van de raad sinds jaren is Olympia’s Tour(tje) geweest.
  Ik heb toen hardop overal waar ik maar kon staan roepen dat het zeer onverantwoorde investering was met een ROI die hoogst twijfelachtig zou worden.

  Maar nee hoor de raad besliste -op ik meen Willem Paap en (jawel daar is ie weer!) Jerry Kramer na- blind en bl@%dg@#l dat dit evenement er moest komen want ohhh het was zo goed voor Zandvoort. Dat liep anders en krap een jaar later wilde de raad er weer vanaf. Op dat moment werd het college knap de zwarte Piet toegespeeld terwijl het college in deze geen enkele blaam trof; de raad had het toch en masse gewild?

  Kern van de zaak waar al jaren tegenaan wordt gelopen is dat het simpelweg ontbreekt aan een integrale visie. Een kleine kliek draait wat om elkaar heen en laat af en toe een ballonnetje los maar feitelijk gebeurt er niet veel. Dat DNA gedoe zal blijken het zoveelste op rij te zijn: een leuk projectje van een paar ambtenaren op hoger niveau maar niet de ondernemende daadkracht die in de pak hem beet komende 5 jaar nodig is. Trouwens: leuk om te weten wat je DNA is maar de boel marketen heeft in het geval Zandvoort alles met je markt te maken en in veel mindere mate met wie je bent.

  Misschien dat alles wel te veel van bepaalde mensen af hangt. Ik krijg echter steeds meer de indruk dat er in dit dorp voldoende welwillende ondernemers zijn die samen met elkaar de schouders er stevig onder willen zetten om het tij te keren. Het water staat velen inmiddels tot aan de lippen en die mensen zitten niet te wachten op lange termijn visies en dan kom ik toch weer bij Jerry uit: dus een prettig aangekleed dorp. De fontijn bij het raadhuis staat nog droog, dus bel Martijn Hendriks en vraag om 5 uitkeringsgerechtigden. Bak volstorten met aarde en hup die winterharde violen er in. De bewegwijzering wordt aan gepakt, er komt gratis Wifi dus het is niet dat er niets gebeurt maar het mag allemaal wel wat intensiever.

 4. Nico Stammis

  @Erwin Om je geheugen even op te frissen. Dat het college handig de zwarte Piet toegespeeld kreeg en het college geen enkele blaam trof is nonsens. Een meerderheid van de raad is akkoord gegaan met de Olympia’s tour op uitdrukkelijke wens van het college. Dit evenement werd gebracht als een enorme kans om Zandvoort op de kaart te zetten en de Zandvoortse ondernemers zouden er flink van profiteren. Sponsors zouden worden aangetrokken om de kosten voor Zandvoort tot een minimum te beperken. Het werd voorgesteld alsof we een geweldige kans zouden laten liggen als we hier niet mee akkoord zouden gaan.

 5. Zelden heeft het college -ik geloof in de persoon van die uitgesproken PvdA-wethouder- in mijn beleving de bal zo duidelijk bij de raad neergelegd. Het college had de boel veilig gesteld maar vervolgens legde men de bal nadrukkelijk bij de raad neer want die moest uiteindelijk akkoord gaan. Kritische vragen vanuit de raad? Ik heb ze niet gehoord!

  Ja ja ja de Cauberg zou verbleken als men eenmaal in Zandvoort was gestart! Inderdaad, na de eerste keer heb ik behoorlijk wat bleke mensen gezien. Om het over de gezichten van vele rood aangelopen ondernemers maar niet te hebben.

  Laten we maar eens naar de toekomst gaan kijken. Waar blijft die stuurman met visie die de Zandvoortsche bomschuit nog voor blijvende averij kan behoeden? Egos, heilige huisjes en vooral het verleden opzij, mouwen opstropen en hup hub aan de gang!

 6. Nico Stammis

  Het verleden opzij??? Misschien een aardig idee om deze kreet dagelijks, ter gewenning, door onze dorpsomroeper te laten uitwaaieren door het dorp. Vooralsnog schudt oud Zandvoort op haar bijna grondeloze vesten bij het horen van een dergelijk progressief geluid.

 7. LOL
  Ach ook oude uurwerken zijn in staat om vijf voor twaalf aan te wijzen.
  Is er wel budget voor de dagelijkse inzet van de dorpsomroeper? Misschien dat we dat uit het Deltaplan moeten halen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s