Olympia’s tour Zandvoort 2013

Olympia's Tour ZandvoortDrie jaar lang zou Zandvoort opgenomen worden in het programma van Olympia’s tour. Dit jaar vond de proloog en de start van de eerste etappe plaats in onze badplaats. Het college kon een nipte meerderheid van de gemeenteraad overtuigen om de grootste amateur wielerronde van Nederland naar Zandvoort te halen. De organisatie zou voor landelijke promotie zorgen en het evenement zou een meerwaarde zijn voor het verblijfstoerisme van Zandvoort. De publiciteit bleef uit en op aandringen van het college zag de organisatie zich genoodzaakt de geboekte hotelkamers in Noordwijk om te boeken voor een kort verblijf in Zandvoort.

Het binnenhalen van de wielerronde kost de gemeente 30.000 euro voor de organisatie plus zo’n 50.ooo euro voor het organiseren per jaar. Een dure grap, dat ook voor de evenementencommissie aanleiding was om een negatief oordeel te geven over het binnenhalen van Olympia’s tour. “Een mooi evenement, maar te duur.”

Olympia’s tour in Zandvoort was een aanfluiting, geen extra verblijfstoeristen, geen toeschouwers en geen publiciteit. Het hele centrum werd afgesloten en met grote borden kon de bezoeker lezen dat er ernstige verkeershinder in het dorp was. De Zandvoortse bevolking was geïrriteerd door het afsluiten van straten en het niet kunnen parkeren van hun heilige bolide. Terwijl het college zich in aanloop naar het evenement rijk rekende aan extra parkeerinkomsten.

Op het moment ligt er een voorstel van het college om af te zien van het evenement voor 2013 en 2014. Iets dat ik eerlijk gezegd nooit van het college had verwacht. Het college wil graag een betrouwbare partner zijn, maar gelet op het evaluatierapport dat geen spaan heel laat van het evenement, konden zij niet anders.

Maar tot mijn stomme verbazing, maar toch ook weer geheel volgens de verwachting, wil het college toch Olympia’s tour in 2013 door laten gaan. De organisatie van Olympia’s tour heeft namelijk erkend dat ze niet hebben gezorgd voor een landelijke uitstraling van het evenement. Ze hebben een voorstel gedaan om de organisatiekosten op zich te nemen. De gemeente dient alleen nog de huur van het circuit op te hoesten. Het klinkt sympathiek, maar na veel vragen in de commissie bleek dat het geld dat aan de organisatie voor binnenhalen van de tour dan niet teruggevorderd gaat worden.

Slappe knieën, en weer geen daadkracht. Het evenement heeft geen toegevoegde waarde voor Zandvoort en kost alleen maar een hoop geld en ellende. Ik was tegen het evenement van het begin en wil er nu direct mee kappen. Wanneer het evenement in 2013 wordt georganiseerd kost de Zandvoortse gemeenschap dat 40.000 euro. Het zou een schande zijn!

Email namens organisatie Olympia’s Tour aan wethouder

4 Reacties op “Olympia’s tour Zandvoort 2013

  1. Jerry. Hulde voor jouw sterke knieën! Zoals bij velen in de raad inmiddels bekend heb ik al toen de wethouder aankondigde dit fantastische evenement binnen te willen halen overal waar het maar kon geroepen dat er voor Zandvoort geen toeristisch-economisch perspectief in zat of in iets normalere woorden verwachtte ik een zeer scheve kosten-baten verhouding. Toen die verwachting op de 1e dag meer dan uit bleek te komen was het eerlijk gezegd zo’n dag waarop ik nou voor de verandering eens een keer geen gelijk wilde hebben.

    De organisatie ziet ook wel in dat het economisch tij bij gemeenten in de afgelopen maanden dusdanig veranderd is dat alles wat ze financieel nog kan binnenhalen meegenomen is, vandaar dit ‘genereuze aanbod’. Kortom, helemaal met je eens, zachte heelmeesters maken stinkende wonden (met zand erin of zo). Iedereen kan vermoeden wat er dan in 2014 gaat gebeuren als de organisatie in 2013 eenmaal haar voet tussen de deur heeft: nee is nee? Nou ja, uhh maar als dan misschien toch perspectief blah blah blah

  2. Overigens moet ik wel volledig zijn: toen de wethouder het evenement aankondigde liep zo ongeveer de hele raad (ik geloof twee mensen daargelaten) over van g@*lheid want was het niet fantastisch OLYMPIA’S TOUR? Nou dan haalde je ook wel wat binnen hoor, een kroonjuweel!

    In mijn ogen is Olympia’s Tour al lang vergane glorie die ook al langer nog maar nauwelijks media-aandacht genereert. De organisatie maakt echter handig gebruik van 1 eigenschap van het lokale bestuur (sorry mensen): de meerderheid heeft op zijn minst enkele grijze haren. Die ‘ouderen’ komen uit een periode dat Olympia’s Tour nog wel wat te betekenen had of ze zijn er zelfs mee opgegroeid (moi bijvoorbeeld). Zeker bij die groep kost het moeite om tot het inzicht te komen dat vroeger en nu twee verschillende grootheden zijn,

    Last but not leaset moet het me in dit kader wel van het hart dat het college de laatste tijd de kritische klappen heeft mogen opvangen terwijl ik bij de raad die de boel in eerste instantie zo positief had ontvangen weinig tekenen van kritische zelfbeschouwing heb mogen waarnemen.

  3. Klopt, ik zeg wel nipte meerderheid, maar dat klopt niet. Het waren alleen Groenlinks, Sociaal Zandvoort en ondergetekende, die tegen stemden.

  4. Eerst,NUL, MARK RUTTEN, WEG.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s