Huurprijzen De Key Zandvoort

Brief aan de regiomanager van De Key Zandvoort over het huurprijzenbeleid van de woonstichting:

Geachte heer Elenbaas,

In het artikel “Schommelende huurprijzen blijven Zandvoort bezig houden” in de Zandvoortse Courant van 11 oktober jl. geeft de Key een reactie op de commotie over de veranderende huurprijzen in Zandvoort. De EMM berekende in het verleden 80% van de maximale huurprijs op basis van het puntensysteem van de huurcommissie. Na de fusie met De Key wordt er net als in Amsterdam 100% gehanteerd.

Sinds kort is het mogelijk om in ‘schaarste gebieden’ extra woningwaarderingspunten aan een huurwoning toe te rekenen. Hierdoor worden de huurprijzen extra opgedreven volgens de Key. Een halve waarheid, woningcorporaties zijn namelijk niet verplicht om meer huur te vragen na de invoering van de zogeheten Donnerpunten.

De volgende situatie willen wij u voorleggen: huishoudens met een belastbaar inkomen boven de € 34.085 per jaar komen door Europese wetgeving voor negentig procent van de sociale huurwoningen niet in aanmerking. De tien procent woningen die de corporaties aan hogere inkomens kunnen toewijzen wordt gebruikt voor woningzoekenden, die op grond van stadsvernieuwing moeten verhuizen en voor huishoudens met een belastbaar huishoudinkomen tussen de € 34.085 en de € 40.000 per jaar. Een categorie huishoudens die u, zoals u eerder heeft verkondigd, wilt helpen door het aanbod van vrije sector woningen te vergroten.

Schijn bedriegt, zo vraagt u voor een woning in de Celsiusstraat een kale huur van € 850. De minimale inkomenseis voor de woning bedraagt met maximaal 2 inkomens € 2.550 NETTO per maand. In het meest gunstigste geval dient een huishouden minimaal een belastbaar inkomen (zonder aftrekposten) te hebben van € 36.250 per jaar. In deze categorie verdienen de meeste huishoudens dus te veel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een vrije sector woning van de Key.

Wij begrijpen dat u centjes ‘moet’ verdienen en u ook te maken heeft met regels. Alleen door uw eigen beleid vallen huishoudens tussen wal en schip.

Door uw keuze om de huurprijs te verhogen onttrekt u veel sociale huurwoningen uit de woningmarkt. Het aanbod voor bijvoorbeeld ouderen, jongeren en alleenstaande ouders, die zijn aangewezen op een sociale huurwoning, wordt ingeperkt. Daarbij komt dat een grote groep huishoudens die tussen wal en schip vallen niet in aanmerking komen voor vrije sector woningen van de Key.

U biedt tegenwoordig studio’s aan voor schandalig hoge huren (€ 625) en eengezinswoningen worden vrijwel altijd in de vrije sector huur of te koop aangeboden. Alleenstaanden moeten € 100 meer betalen voor dezelfde woning als huishoudens met 2 of meer personen. Wij concluderen dat uw huurprijzenbeleid vele Zandvoorters dupeert.

De woningmarkt zit op slot en u verschuilt zich achter een puntensysteem op basis van ‘schaarste gebieden’. Zandvoort is volgens toenmalig minister Donner een schaarste gebied, maar gelet op de vele woningen, ook die van u, die al jaren leeg staan, klopt dat niet. Nee, u creëert een schaarste gebied van Zandvoort door gebruik te maken van de Donnerpunten.

Wij vragen u om een reactie en het huurprijzenbeleid van de Key aan te passen.

Met vriendelijke groet,

Teresa Mok en Jerry Kramer

Een Reactie op “Huurprijzen De Key Zandvoort

  1. I. Van der Werff

    En wat is dan de nieuwe selectieprocedure? Vriendjes worden met de makelaar?
    Je zal maar een Zandvoorts kind zijn met ouders met een minimum inkomen, dan heb je de keuze tussen ophokken of Groningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s