Pompen of verzuipen

De pompen stonden uit! Een menselijke fout of een technisch probleem? Gisterochtend was het weer eens raak in het centrum van Zandvoort. De straten stonden blank, (parkeer)kelders liepen onder en bij vele inwoners was het dweilen met de kraan open.

Gelukkig waren we weer eens op de landelijke televisie. Niet omdat het zulk mooi weer was, maar het geblunder van de gemeente was aanleiding om weer eens onze dorpsgenoten te interviewen. De loco burgemeester heeft aangekondigd maandag te starten met een onderzoek naar de pompen. Het lijkt me wijs dat ook de verantwoordelijke op het matje wordt geroepen.

De verantwoordelijke, uhhh… dat woord kennen we in Zandvoort niet. Nee, zodra een fout wordt gemaakt, begint het wijzen.

In gesprekken met diverse hulpverleners is me duidelijk geworden dat aangestelde personen met piketdiensten bijna allemaal buiten Zandvoort wonen. Erg slim in geval van nood. De brandweer kan bellen met personen uit Lisse, Beverwijk en verder. De schriftelijke vragen zijn in de maak.

10 Reacties op “Pompen of verzuipen

 1. Imca Drommel

  Mooi geschreven Jerry, Dit is net zo van de zotte als een storingsnummer dat in het weekend niet bemand is. Lijkt me niet zo moeilijk om een paar personen uit Zandvoort aan te stellen voor piketdiensten. Afwachten naar wie de vinger gaat deze keer. Ik kijk uit naar de antwoorden op jouw schriftelijke vragen.

 2. Ronald van de Poel

  Hoi Jerry,
  wat ons bewoners zeer interesseert is het feit dat een kelder die destijds bij elkaar meer dan 1 miljoen (gelukkig guldens) gemeenschapsgeld heeft gekost iedere keer bij een hoosbui (want dit is al de 3e keer!!!) niet aanstaat, aanslaat of defect is. Gemeente is altijd zeer huiverig met het doen van informatie naar hun klanten (de betalende bewoners) over de werkelijke oorzaak. Dan krijg je dus allerlei verhalen. Feit is wel dat het peil steeg in de Oosterstraat (het epicentrum!) totdat een persoon met een geel autobusje het luik in dook en na 10 minuten wij met eigen ogen zagen dat het peil ging zakken.
  Nu woon ik op 10 seconden van het luik en kan, zo slim als ik ben (HTS en IQ >130) ook die knop wel overhalen na enige instructie. Ik bied mij dan ook aan om dat voortaan te doen. En gratis en voor niks!!!!!
  Als het dan toch een menselijke fout is, de zoveelste hier in deze buurt, wordt het misschien tijd de schade op die persoon te verhalen.. of hem of haar te ontslaan. Dat is in het bedrijfsleven ook heel normaal als je schade aanbrengt aan een grote groep mensen…. Ik heb persoonlijk allemaal half huilende mensen gezien waar het water in de woonkamer 10 cm hoog stond. En misschien voorlopig zandzakken weer in ere herstellen.
  En wat jij schrijft over het buiten Zandvoort wonen: dat is de grootste reden dat de Gemeente steeds verder van de bevolking af komt te staan. Steeds meer wordt vanuit de theorie gehandeld vanuit het veilige droge gemeentehuis… Het eerste dat mijn eerste baas zei tegen mij toen ik net van school begon met werken: “En tot zo ver de theorie; en dan nu tijd voor de praktijk” …..
  Ik hoop dat je hier wat van meeneemt….
  groeten
  Ronald

 3. Hallo Ronald, ik zal jouw inbreng apart voorleggen aan het college en vragen om een reactie. Ik ben net als jij met stomheid geslagen hoe dit toch weer heeft kunnen gebeuren.

 4. Hallo Jerry, nu even opletten: de verantwoordelijkheid ligt bij het college, de de mogelijk verwijtbare schuld bij iemand anders.
  Mocht men niet tevreden zijn met de “verantwoordelijken” dan ligt de oorsprong voor het grootste deel bij de VVD ( 5 zetels en externe VVD formateur) en de overige coalitiepartijen. Indirect is de oorzaak van die ontevredenheid de zetels en personen die de “verantwoordelijken” daar neergezet hebben. Naast de vragen aan het college kan je dus ook wat vragen aan jezelf stellen, of zijn je kritische vragen omtrent bestuurderskwaliteiten toen niet goed doorgekomen?

 5. Michel, over bestuurderskwaliteiten valt een hoop te zeggen. Ik zou graag zien dat iemand van de oppositie eens gas gaat geven. Ik had werkelijk gedacht dat jij de rol van oppositieleider op je zou nemen. Wie de leider nu is, weet ik niet. Gebruik je bestuurderskwaliteiten en houd de coalitie scherp!

 6. Jerry, moet er nog wel een lemmet zijn om te slijpen, die slijpstenen zijn er nog wel, alleen tegen bot handvat schuren, geeft geen gereedschap.Als de talloze kijkoperaties, met snijadvies niet opgevolgd worden zal de meerderheid van het behandelteam toch tot amputatie moeten overgaan, zoniet zijn ze verantwoordelijk voor het overlijden van de patient. Dat scherp houden moet voortkomen uit een dualistischer houding van de coalitie partijen! Dat scheelt ook een hoop brievenschrijverij van de oppositie, inwoners en anderhalve kritische coalitiezetel.

 7. Schriftelijke vragen:

  Geacht college,

  De VVD fractie wil graag opheldering over de ontstane wateroverlast na de hevige regenval van afgelopen zaterdag. Een terugkerend probleem dat maar niet te verhelpen lijkt, of toch wel?

  Zo hebben wij van diverse hulpverleners en bewoners begrepen dat de pompen in het waterbassin onder het Zwarte Veld waren uitgeschakeld. Een inwoner heeft zelfs de laatste van de drie pompen handmatig aangezet. Twee andere pompen waren eerder op de ochtend (handmatig) aangezet.

  Dienen deze pompen bij hevige regenval altijd handmatig aangezet te worden? Of was hier sprake van een technisch mankement?

  Het komt in onze ogen vrij amateuristisch over wanneer deze pompen slechts handmatig te bedienen zijn. Tevens hebben wij diverse klachten gehoord over de (telefonische) bereikbaarheid van de gemeente.

  Vraag is wie is er verantwoordelijk voor het beheer van de pompen? En hoe inwoners de gemeente kunnen bereiken in geval van noodsituaties?

  Verder hebben wij vernomen van hulpverleners dat zij ambtenaren met piketdienst niet konden bereiken. Of dat deze van buiten de regio dienen te komen. De laatste situaties lijkt ons geen optimale situatie. Kunt u uitleggen hoe de piketdiensten zijn geregeld, en waarom ambtenaren van buiten de regio hiervoor zijn aangesteld.

  Tot slot willen wij u vragen alle hulpverleners namens ons te bedanken voor hun inzet. Wij hebben veel bewondering voor hun harde werken.

  Met vriendelijke groet,

  Jerry Kramer
  VVD

 8. Ronald van de Poel

  Dat wat ik vergeten was te vermelden een dankwoord aan alle wel aanwezige hulpverleners. Het was voor hun letterlijk dweilen met de kraan open maar is toch uiteindelijk gelukt.
  Ik heb verder vanmorgen, puur toevallig , gesproken met een van de uitvoerders van het nieuwe bassin bij de LDC. Hij was nog niet eerder in Zandvoort geweest en hij kon mij onmiddellijk aangeven dat het grote probleem in Zandvoort gelegen is in het feit dat bijna alles hier bestraat is.
  Het hemelwater kan geen kant op. Anders dan in andere gemeenten waar bij het bouwen van ondergrondse garages of diepe fundamenten verplicht plaats moet worden ingericht voor een vijver of een grote slotgracht is dit in Zandvoort niet gebeurd. Sterker nog de betonnen bak onder het Zwarte Veld blokkeert nog meer het afzinken van grondwater waardoor het peil sowieso overal hoger is komen te liggen. Nu dient de oplossing zich gelukkig aan voor niet al te veel geld wat onze Gemeente niet heeft dus dat komt mooi uit. Als het gebied van de voormalige rug aan rugwoningen en het voormalige Gemeenschapshuis eens afgegraven worden waardoor een vijver ontstaat waar het overtollige regenwater makkelijk in kan stromen dan hebben we een probleem minder. Verder het Zwarte Veld tot grasveld bombarderen en dan heeft de jeugd in het Centrum ook eindelijk weer een plek om te spelen en wordt de verhouding steen/groen ook gelijk weer een stukje in de goede richting gebracht. Kosten minimaal, het afgegraven zand kan mooi gebruikt worden om de straten in de Oostbuurt te verhogen/ recht te maken. M.a.w verantwoord hergebruik met weinig vervoerskosten.
  Maar ja ik zal wel weer te simpel denken….
  gr. Ronald

 9. Zie hier een artikel, naar aanleiding van vragen aan het college door de VVD en OPZ.

  http://www.zvoort.nl/archief/vvd-en-opz-stellen-vragen-aan-college-inzake-wateroverlast/#more-10606

 10. goed dat het wordt onderzocht, maar horen we nog eens wat het resultaat van dat onderzoek is????????????
  er wordt in zandvoort teveel te vaak onder de vloermat geveegd!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s