ROOD

Terwijl heel Zandvoort zich opmaakt om de straten oranje te kleuren. Kleuren de cijfertjes op het raadhuis rood. Aanstaande dinsdag wordt de jaarrekening 2011 besproken in de gemeenteraad. Niet al te positief nieuws deze keer, de algemene reserve slinkt met 900.000 euro en diverse bestemmingsreserves raken leeg. De bezuinigingen hebben niet het resultaat geboekt, waar men vanuit ging.

Kan een keertje gebeuren! Alleen moeten er dan wel maatregelen worden genomen.

Verdrietig word ik van de cijfers voor de toekomst. Nog dieper in het rood, en nog steeds geen vooruitzicht op harde bezuinigingen. Nee, we gaan een waardeloze wielerkoers naar Zandvoort halen om het toerisme te stimuleren. Evenementenplatform was tegen, maar die begrepen het niet: extra hotelovernachtingen, extra parkeerinkomsten en promotie op de landelijke TV. Helaas niets anders dan lege straten en gefrustreerde inwoners en ondernemers.

Investeren in het toerisme: het Deltaplan toerisme moest eerder ook al worden bijgesteld. De wethouder toerisme heeft de cijfers op een meer realistisch niveau gebracht, daarvoor mijn complimenten. Helaas dalen de inkomsten uit de toeristenbelasting fors. Het anticyclisch investeren werpt voorlopig niet haar vruchten af.

Zo roep ik al jaren dat er in Zandvoort niet wordt bezuinigd, maar zaken worden uitgesteld om positieve cijfers naar buiten te brengen. Investeringen in bijvoorbeeld het wegenonderhoud zijn jaren lang uitgesteld om met een positief resultaat te komen. Nu in tijden dat het economisch tegen zit en alles en iedereen de broekriem moet aantrekken, blijkt het uitstel van executie te zijn geweest. Een rapport over het wegenonderhoud is funest: de gemeente scoort een onvoldoende voor het wegenonderhoud. En het onderhoud verder in de tijd verplaatsen wordt afgeraden door de kans op aansprakelijkheid bij ongelukken.

Verder valt me op dat twee van de drie wethouders wel willen bezuinigen en op hun portefeuilles inleveren om de tekorten te dekken. Wethouder Sandbergen spant de kroon en heeft net als vorig jaar weer zijn uiterste best gedaan om resultaat te boeken. Mijn complimenten.

Wethouder Toonen lijkt wel niet te willen bezuinigen, terwijl hij degene is met de portefeuille financiën. Wellicht valt er niet te bezuinigen op zijn portefeuilles, maar geloven doe ik dat niet. Hij is degene, die continu roept dat het helemaal niet erg is om de reserves te gebruiken. Ik ben het op zich mee eens, maar dan wel voor noodzakelijke aangelegenheden. En dat gebeurt niet!

Voorstellen om de parkeertarieven te verhogen zijn echt slecht in tijden dat het met Zandvoort al niet zo best gaat. Wanneer het hier mooi weer is, komen de toeristen wel en vind je mensen wel zo gek om de hoofdprijs te betalen voor een parkeerplaats. Maar al die andere dagen jaag je de toerist het dorp uit. Het is hier geen Amsterdam, in Zandvoort moeten velen leven van het toerisme. Het wordt echt de doodsteek als we nu de tarieven gaan verhogen.

Bezuinigen en wel op structurele zaken. Zaken die al veel eerder hadden moeten gebeuren: verklein het ambtelijk apparaat en investeer het belastinggeld in zaken, die een meerwaarde hebben voor het dorp.

Advertenties

5 Reacties op “ROOD

 1. Heerlijk om zo op de hoogte te worden gehouden over de Zandvoortse politiek. Jammer dat andere partijen niet open, eerlijk maar vooral transparant met hun mening naar buiten komen.

  Onderstaande tekst baart zorg:
  Wethouder Toonen lijkt wel niet te willen bezuinigen, terwijl hij degene is met de portefeuille financiën. Wellicht valt er niet te bezuinigen op zijn portefeuilles, maar geloven doe ik dat niet. Hij is degene, die continu roept dat het helemaal niet erg is om de reserves te gebruiken. Ik ben het op zich mee eens, maar dan wel voor noodzakelijke aangelegenheden. En dat gebeurt niet!
  Een wethouder of bestuurder die in deze tijd van crisis roept dat het niet erg is om je reserves aan te spreken, staat naar mijn mening los van de realiteit. Niemand weet hoelang deze crisis nog zal duren, maar dat deze niet binnen een maand voorbij is zal een ieder duidelijk zijn. Oud PvdA gedrag.
  Van een wethouder met de portefeuille financiën mag je verwachten (eisen) dat hij een sluitende begroting presenteert. Zonder aantasting van je reservers. Mooi weer spelen kunnen we allemaal. Maar ook besturen in moeilijke tijden is onderdeel van bestuurskracht.
  Ik zou me als Raad zorgen maken of alles wel open en transparant op tafel ligt. Heeft Zandvoort niet kapitalen uitgegeven aan planontwikkelingen? Alleen al de midden boulevard: een proces van minimaal 15 jaar, met als hoogte punt de aankoop van woningbezit. Zijn deze plannen en woningen gewaardeerd tegen de huidige waardering????
  Wat heeft deze man te verbergen????

 2. Beste Cor,

  Met veel interesse gelezen. Wat nu zo jammer is, verleden week dinsdag heb ik je niet gehoord in de raadscommissie. Geen zinnige vraag en of opmerking. Ook toen heb ik de accountant horen zeggen dat Zandvoort, per burger een schuld heeft van € 3.900,-. Juist in het debat moet je de discussie voeren. Maar toch goed dat je het achteraf alsnog aankaart.

  Is het niet tijd om afscheid te nemen van dit college? Volgens mij is de wethouder Financiën de controle kwijt. Wethouder Sandbergen kan de verliezen bij het LDC niet ombuigen. Extreme verliezen bij de parkeergarage LDC.
  Wethouder Göransson heeft nog niets laten zien. Laat staan dat ze afstand heeft genomen van haar voorganger.

  Groet,
  Johan

 3. Johan, wij hebben dit vorig jaar al aangekaart en dit gestaafd met verschillende bewijzen. De raadscommissie is geen commissie meer zoals het vroeger was, het is uitsluitend het uitwisselen van informatie. Debat wordt geschuwd tijdens deze informatie-uitwisseling. Moeten wij blijven herhalen wat wij zeggen en schrijven? Dan krijgen we weer te horen dat dat al eerder gezegd is en dat dat genoegzaam bekend is. Ik hoef alleen maar Middenboulevard, LDC en debt-ratio te noemen. Daarvan staat op notu-doc nog na te luisteren een zeer boze wethouder Toonen die op het onbehoorlijke af reageert op vragen van Michel Demmers. Overigens ben ik het volkomen eens met jou dat de controle op de Financiën volledig zoek is en dat Belinda nu nog steeds geen afstand heeft genomen van het beleid van haar voorganger, verbaasd mij nog steeds. Daarnaast zit Andor Sandbergen opgescheept met de ellende van de voorganger van Belinda en we stonden erbij en keken ernaar. net zoals naar de eerste maquette van het LDC die toch echt totaal anders was dan het ziekenhuis wat er nu staat.

  groeten en wijsheid,

  Cor Draijer

 4. Cor,

  Als ik me even in de discussie mag mengen: inderdaad blijven herhalen, herhalen en nogmaals herhalen. Wat Toonen betreft, ik ondersteun jullie. Het krijgen van kritiek en deze te aanvaarden en te gebruiken om te verbeteren, maar ook het met andere communiceren is niet echt ontwikkeld bij deze wethouder.

  Ga door
  Peter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s