Fusie EMM

Is de fusie een succes? De geïnterviewden in het rapport Evaluatie van de fusieafspraken EMM – De Key vinden van wel. Allen zijn het er over eens dat EMM was omgevallen als grote broer De Key niet was gefuseerd met EMM. Het rapport en interview met Ronald Elenbaas, de nieuwe regiomanager, in het Woonbericht van De Key geven de lezer een kijkje in de keuken van De Key Zandvoort.

Zo is te lezen dat Zandvoort in het eerste instantie een ‘status aparte’ had binnen De Key, dit is komen te vervallen met de noodzakelijke reorganisatie van de corporatie.

Er wordt uitvoerig ingegaan op geruchten dat de Amsterdamse corporatie de Zandvoortse tak wil afstoten. Klopt niet, er wordt alleen gezocht naar een kleiner onderkomen voor de Zandvoortse vestiging. Zo zijn de afdelingen P&O en financiën niet meer gevestigd in Zandvoort. Vervolgens is de afdeling onderhoud naar Amsterdam verhuisd, na het afronden van een aantal grote renovatieprojecten waardoor minder onderhoud aan het woningbestand in Zandvoort noodzakelijk is.

Bewonersparticipatie dient te worden verbeterd, maar om het ter ziele gaan van de Zandvoortse huurdersvereniging wordt niet getreurd. “Er is echter een padstelling ontstaan waarna De Key Zandvoort uiteindelijk de samenwerkingsovereenkomst met ZVH heeft ontbonden. De Key heeft gelijktijdig de huurdersvereniging van De Key Amsterdam, Arcade, ingeschakeld om te zorgen voor een goede overdracht van de ZVH-taken. In overleg met ZVH is Arcade, in samenwerking met de Woonbond, een werving van nieuwe leden gestart. Het doel is om twee bestuursleden binnen Arcade te werven welke wonen in Zandvoort en een werkgroep te starten genaamd ‘Arcade aan Zee’ met vier tot zes Zandvoortse huurders als lokale huurdersvertegenwoordiging. Afronding zal na de zomervakantie van 2011 zijn.”

Helaas heb ik nog niets van de afronding vernomen.

Wel heb ik zelf deelgenomen aan de oriënterende gesprekken van Arcade met de huurders van De Key Zandvoort. Duidelijk werd dat het toch wel heel lastig is om met een huurdersvereniging uit Amsterdam samen te werken. Niet alleen de praktische bezwaren, zoals de Raad van Advies van De Key Zandvoort al heeft geconstateerd: “Zijn huurders vanuit Zandvoort wel bereid naar vergaderingen in Amsterdam te gaan?” Maar vooral de kernvraag: “Vallen de ‘problemen’ van Zandvoort niet in het niet bij die van Amsterdam?”

In het rapport wordt geschreven dat de kwaliteit en onderhoudstoestand van het Zandvoortse woningbezit niet is te vergelijken met de standaarden in Amsterdam. Zandvoort steekt er met kop en schouders boven uit. Ik kan dat onderschrijven.

Het blijft een Amsterdamse corporatie met grootstedelijke ambities en problemen. Een fusie van EMM met een ‘kleinere’ corporatie uit de regio Zuid-Kennemerland had veel logischer geweest. Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar voornamelijk de lokale verankering blijft gewaarborgd.

Ik zie De Key afglijden in haar dienstverlening, en heb de stille hoop dat de geruchten over het afstoten van de Zandvoortse tak op waarheid zijn gestoeld. De voormalige directeur, Jack Jaap van Gelder, had wilde plannen met Zandvoort. Ze staan op een enkele uitzondering allemaal in de ijskast. Sophiaflat gaat door, maar de aangekochte bedrijventerreinen in Noord, hervormde gereformeerde kerk en hoed van Palace probeert men af te stoten.

Wat in vredesnaam heeft De Key nog in Zandvoort te zoeken? In Amsterdam hebben de bestuurders besloten zich weer op de kerntaken te storten. U heeft hier een aantal jaren likkebaardend de scepter mogen zwaaien, maar geef die scepter weer in handen van een lokaal verankerde corporatie. Wellicht helpt het u bij het uitvoeren van de kerntaken.

4 Reacties op “Fusie EMM

  1. Ik denk Jerry dat je de gereformeerde kerk bedoeld ipv de hervormde kerk bij aangekochte bedrijventerreinen!

  2. Klopt, foutje, het gaat om de voormalige gereformeerde kerk in het Groene hart.

  3. Volgens mij zat je voetbal te kijken toen je dit schreef. Snel afgeleid! Het is niet Jack van Gelderen maar Jaap van Gelderen. Twee fouten is zo’n kort stukje. Niet erg zorgvuldig.

  4. @Doortje, we zitten er allebei een klein beetje naast! Het goede antwoord moet zijn: Jaap van Gelder! Bedankt voor je reactie. Ik zal voortaan zorgvuldiger zijn. http://www.dekeyzandvoort.nl/laatste-nieuws.aspx?lnId=185

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s