De VRK (Veiligheidsregio Kennemerland) heeft het Zandvoortse redvoertuig (ladderwagen) vanaf 2015 weg bezuinigd. Zo juist een e-mail gelezen van heer Frans Schippers (directeur VRK) aan een aantal bezorgde brandweerlieden. In de e-mail wordt op een aantal vragen antwoord gegeven. Leest u mee:
Kan de ladderwagen in Zandvoort zomaar gemist worden? Neen, een ladderwagen is een redvoertuig, die met name bedoeld is om bij het ontbreken van een tweede vluchtweg in woningen (portiekflats) een tweede vluchtweg te bieden. Daarom heeft het Algemeen Bestuur besloten dat de ladderwagen pas uit de sterkte genomen kan worden als deze woningen in Zandvoort zijn voorzien van een tweede vluchtweg. Dus de eigenaren van woningen zullen een tweede vluchtweg moeten gaan aanbrengen. Dat is overigens ook beter voor hun eigen veiligheid, want een tweede vluchtweg die er altijd is, is beter dan een vluchtweg waarop je moet wachten als er brand is.
Wie gaat dat betalen?
Het wordt allemaal veiliger wanneer eigenaren zelf een tweede vluchtweg creëren. Wie gaat dat betalen, de eigenaren, die het niet verplicht zijn, of de gemeente, die wilde dat het redvoertuig bleef, of de VRK, die al jaren geld over de balk aan het smijten zijn.
Het meest logische lijkt me de VRK, maar met welk geld! Inderdaad belastinggeld, en daar gaan we weer, we denken te bezuinigen op een redvoertuig, maar de financiële gevolgen blijken duurder uit te vallen. Zo ook een opmerking van de burgemeester, die in mijn oor fluisterde dat het geen grote bouwtechnische aanpassingen hoeven te zijn. Een touwtrap is al voldoende.
In Zandvoort hebben we een hoop portiekflats, appartementencomplexen, woningen boven winkels, hotels en pensions. Deze zullen dadelijk allemaal een touwtrap krijgen, of zoals de heer Schippers denkt zelf moeten aanschaffen. Ik ken de wet nog niet, waarin eigenaren met slechts één vluchtweg verplicht worden om een tweede vluchtweg te creëren.
Wat heeft het Algemeen Bestuur precies besloten over de ladderwagen? Het Algemeen Bestuur heeft besloten dat ‘de ladderwagen Zandvoort in 2015 uit de sterkte gaat onder de voorwaarde dat in Zandvoort zodanige preventieve maatregelen zijn genomen dat een redvoertuig niet meer nodig is’. De voorzitter heeft aangegeven dat eind 2014 gecheckt wordt of de vluchtwegen daar werkelijk tijdig zijn aangebracht en dat dit punt dan terugkomt in het Algemeen Bestuur.
Wordt de norm 100%, alles aangepast redvoertuig weg, of geldt hier het motto “U heeft zelf gekozen niet investeren in uw veiligheid, dikke pech als u niet kunt vluchten, wij hebben u gewaarschuwd”
En zover bedankt de heer Schippers namens de VRK, de Zandvoortse burgemeester heeft heel wat uit te leggen!
Volg het voorbeeld van Amsterdam, dreigen met staken en er wordt niet bezuinigd op de ladderwagens.
Voor de Burgemeester het advies, bij Karwei zijn deze week de ladders in de aanbieding.