Anno 2006: de coalitie

Het is 35 dagen na de verkiezingen in het jaar 2006. In de ledenvergadering van de VVD neem ik de aanwezigen mee in mijn beleving van de tot standkoming van de coalitie. Lees mee…

De eerste 35 dagen!

De uitslag van 7 maart is een feit, de VVD Zandvoort heeft een jong raadslid.

De Heemsteedse Courant schreef “De jongste politicus voor de VVD, Jerry Kramer, deed het voor een beginneling prima en kreeg 150 stemmen”.

Zoals iedereen wel weet heb ik een verkiezingscampagne rond mijn eigen kandidatuur gevoerd. Door het verspreiden van flyers is geprobeerd mensen nieuwsgierig te maken om de website www.stemopmij.com te bezoeken met als doel voorkeurstemmen te winnen.

De Zandvoortse bevolking schonk de VVD vijf zetels en de OPZ vier zetels, een ‘krappe’ meerderheid voor de partijen die de plannen van de Middenboulevard willen herroepen.

De collegeonderhandelingen verliepen vlot. Al snel hadden VVD en OPZ elkaar gevonden. Gezamenlijk werd gezocht naar een brede coalitie, want de verhouding 9 tegen 8 was te krap.

Aanstaande donderdag 13 april worden de nieuwe wethouders van Zandvoort benoemd. Eén wethouder voor de VVD, één voor de OPZ en één voor de PvdA. Een coalitie van drie partijen met een meerderheid van 12 tegen 5.

Het is de VVD en OPZ gelukt een brede coalitie te vormen!

Een goed verslag van informateur Van Caspel zorgde ervoor dat de PvdA 180 graden kon draaien en mee kan gaan in het herroepen van het RFP Middenboulevard.

Ik ben verheugd met het resultaat.

Toch wil ik in een evaluatie over de collegeonderhandelingen een aantal kanttekeningen gaan plaatsen.

De beslotenheid van de onderhandelingen verdient geen pluim.

Ik ben een voorstander van openheid. We kunnen afspreken dat we in de toekomst het debat in openbaarheid voeren. Dit moet altijd kunnen als het maar over de inhoud blijft gaan.

Daarnaast heb ik de onderhandelingen als een emotioneel geheel ervaren. Vanaf het begin heb ik steun gezocht om een onafhankelijk persoon de onderhandelingen over de Middenboulevard te laten voeren. Dit om later ruis binnen de coalitie te voorkomen.

Aangezien alleen de PvdA had aangegeven met de onderhandelaars van VVD en OPZ om de tafel te willen was de keuze voor een brede coalitie beperkt. De griffie kwam met een vertrouwelijk document met de consequenties van het terugdraaien van besluitvorming rond de Middenboulevard.

Zonder vooraankondiging vertelden de onderhandelaars in de fractievergadering dat het niet mogelijk was een brede coalitie te vormen met de PvdA. De PvdA wilde meer inzicht hebben in de financiële risico’s. Omdat dit inzicht niet kon worden gegeven,  werd voorgesteld om afscheid te nemen van de PvdA.

OPZ had al ingestemd met een brief aan de PvdA, die het afscheid zou bezegelen.

Als enige kon ik me niet verenigen met het afscheid, ik wilde nog steeds dat een onafhankelijk persoon werd ingeschakeld. De onderhandelingen met de PvdA hadden überhaupt nog niet plaats gevonden.

In de fractievergadering heb ik toen uitstel gevraagd om me eerst over de brief te kunnen beraden.

In een bespreking de volgende dag tussen mij en onze twee onderhandelaars liepen de emoties hoog op. Ik bleef als enige tegen een coalitie met alleen de OPZ. Te meer de financiële risico´s voor het terugdraaien van het RFP niet inzichtelijk waren en ik stelde dat een coalitie van 9 tegen 8 nooit daadkrachtig kan zijn.

Door ziekte, zwakheid en afwezigheid kan het voorkomen dat één van de negen niet aanwezig kon zijn, stelde ik.

Overeenstemming kon niet bereikt worden, waardoor toch dringend werd verzocht mijn zetel af te staan. Zover is het nooit gekomen, een nieuwe brief kwam ter tafel.

Met deze brief kon ik me wel verenigen. In het kort werd aangegeven welke richting de VVD en OPZ wilden gaan. De PvdA kon zich op deze manier toch nog aansluiten.

Alleen de OPZ bleef op het standpunt van de eerste brief.

Mijn onafhankelijke werd vertaald in de vorm van informateur van Caspel met als resultaat, een brede coalitie.

Ik wil nogmaals benadrukken dat ik verheugd ben met het resultaat. We hebben een raadsopdracht met inhoud, waarin onder meer een duidelijke routekaart is opgenomen voor het herroepen van de Middenboulevard.

Ik kan u verzekeren dat het vier mooie jaren voor Zandvoort worden.

Advertenties

5 Reacties op “Anno 2006: de coalitie

 1. Leo Miezenbeek

  Herroepen moet zijn heroverwegen.
  In de raadsopdracht, de routekaart, was opgenomen om het MB te heroverwegen. Wethouder Bierman en Tates kwamen tot de ontdekking dat het plan gewoon een goed plan was en heroverwegen niet realistisch was. uiteindelijk is het onder druk van OPZ dusdanig aangepast (door indienen amendementen) dat het toen is afgewezen. wederoom een bewijs hoe onbetrouwbaar OPZ is. Maar kijk uit (zie mijn weblog) voor die oude koeien. Gr. Leo

 2. Nogmaals Leo en dat geldt ook voor Jerry, anno 2006/2009 is geweest, laat de oude koeien lekker zitten (en ook de varkens in hun modderbedje) en maak een frisse start.

 3. Ach, altijd weer die ouwe koeien, het is een wijsheid! Een frisse start daar ga ik voor… alleen… Geen heden, zonder verleden!

 4. HOOGVERRAAD

  36 UUR voor de stemlokalen in Zandvoort werden geopend ontving ik een pamflet waarin werd opgeroepen niet op de VVD en het CDA te stemmen.

  AFZENDER “ONBEKEND” ondersteund door OPZ

  Wat doen we, de informateur en formateur stellen voor in een tweede ronde OPZ uit te nodigen, met de intentie om te komen tot een college.

  Juist om het pamflet en de inhoud hiervan heb jij mijn voorkeur stem gehad. Laat het niet gebeuren.

  CDA en VVD het gaat niet om het pluche het gaat om ZANDVOORT.

  Wethouderskandidaat
  OPZ Simons 70 jaar
  VVD Tates 65 jaar
  PvdA Toonen 60 jaar

  Op naar de HIK. Eerste bezuiniging gevonden. Sluit het Raadhuis.

  Nel je hebt gelijk laat de oude koeien lekker zitten (en ook de varkens in hun modderbedje) en maak een frisse start.

  Wethouders kandidaten
  VVD Jerry
  CDA Arno
  GBZ Michel

 5. Ouwe koeien, oude mannen, oud zeer, oude gewoontes(verspreiden “anonieme” pamfletten),
  oude columns, is er dan niets nieuws onder de zon? Varkens zijn zindelijk en bevuilen doorgaans hun eigen nest niet……………
  Hopelijk worden het vier mooie jaren voor Zandvoort!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s