Is Zandvoort failliet? deel 1

FaillietEen pittige vraag al zeg ik het zelf, en ik stel de vraag omdat ik vind dat we eens wakker moeten worden in Zandvoort! Het is nodig, aangezien de ‘oppositie’ in Zandvoort geen f*ck voorstelt. Daarom schrijf ik maar eens een (aantal) verhaaltje(s) om de boel eens wakker te schudden!!! Klinkt arrogant, maar het is hard nodig…

Mijn eerste indruk van de begroting voor 2009 is dat Zandvoort de komende jaren haar zelfstandigheid gaat verliezen. We zijn in een zelfde situatie terecht gekomen als EMM. Dure inhuur van externen door ziekte, zwakte en misselijkheid maken Zandvoort onbestuurbaar. De bestuurskracht kreeg ook maar een mager zesje, maar scoorde in werkelijkheid een dikke onvoldoende. Je schrijft zo’n rapport als gemeente niet zelf, maar ondertussen wordt met alle mogelijke hulpstukken een schijn organisatie neergezet. Net goed genoeg om de provincie ervan te overtuigen dat Zandvoort zelfstandig kan blijven.

Maar is dat wel goed voor Zandvoort! Bijna alle projecten liggen stil, met als uitzondering het Louis Davidscarré, maar als ik de risico’s lees in de notitie strategische projecten staat de nieuwe school er 2010 als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.

Natuurlijk wil ik als Zandvoortse volksvertegenwoordiger het beste resultaat. Helaas heb ik steeds meer het gevoel dat echt alles vertraging oploopt. Het wordt allemaal weer omkleedt met een mooi verhaaltje, maar bij de fouten wordt nooit lang stil gestaan. Die gaan dan in een potje met een dekseltje zonder er meer naar om te kijken. In Zandvoort leert men niet van fouten.

De ambtenaren zijn de baas in Zandvoort hoor je vaak op straat. Is het waar? Er zit in ieder geval te weinig kennis en inhoud bij de raad en het college. Continu moeten we een beroep doen op ambtenaren die niet naar mijn mening het niveau van ambities niet kunnen waarmaken.

Het is eigenlijk wel triest, want nu dat ik dit allemaal schrijf, hoor ik iedereen al weer roepen: "Je mag niet over ambtenaren praten, want die kunnen zich niet verdedigen". Het is een bevinding, de feiten liegen er niet om. Ga maar eens tellen hoeveel rechtszaken de gemeente verliest, en hoeveel men wint. Ambtenaren hebben leiding nodig, is er voldoende sturing vanuit het college?

Kijk eens naar het aantal bezwaarschriften tegen bestemmingsplannen. Keer op keer lukt het weer om een record te vestigen. Het lijkt wel of het een test is om te kijken: hoeveel reacties krijgen we als we nu weer eens dit laatste stukje groen vol laten bouwen.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de Middenboulevard, dat fantastische project dat al 20 jaar de gehele afdeling ontwikkeling en beheer opslokt. Zonder een zichtbaar resultaat te hebben geboekt. Vergeet ook dat stukje grond bij het station niet, dat niet van ons was meer wel werd verkocht, en uiteindelijk weer de nodige belastingcentjes kostte!

Ook is het elke keer weer een ander geintje dat geld kost, neem nu de WVG Middenboulevard, het proefballonnetje van wethouder Bierman uit Amsterdam. Het kost de gemeente weer een ruime 50.000 EURO. Een grapje waar de gemeente nog geen maand plezier van heeft gehad. Want het waren dezelfde dure adviseurs die er achter kwamen dat het toch niet mogelijk was om WVG op te leggen. De gemeenteraad heeft de wethouder nog zo gewaarschuwd, maar helaas men was weer eens eigenwijs. In alle gemeente in Nederland was een college om zulke fouten naar huis gestuurd, en hadden oppositie fracties moord en brand geroepen. Zo niet in Zandvoort daar gaat men rustig twee uur vergaderen over de nieuwe kleur stoeptegels.

En er ligt nog meer in de kast, wat te denken van alle kosten die zijn gemaakt voor de grondexploitatie Middenboulevard. Het is al meer dan een miljoen (Wat is er in het verleden al niet afgeboekt?) dat dadelijk moet worden afgeboekt voor plannen die niet meer worden gebruikt. Met andere woorden alles kan in de prullenbak worden geflikkerd, want we kunnen er niets meer mee. De teller staat officieel op negen ton, maar dat is een vertekend beeld als je bedenkt wat alle inhuur aan externen heeft gekost. Die blijven wel uurtjes schrijven. Alle aangekochte panden kosten tonnen per jaar, en niemand die het een reet uitmaakt.

Terug naar de begroting 2009; alle belastingen gaan maximaal omhoog. De gemeente heeft geld nodig, want als een organisatie niet goed loopt, pomp je er toch gewoon meer geld in! Ik neem mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid: De gemeentelijke belastingen gaan dit jaar niet omhoog.

Het wordt tijd dat coalitie en oppositie de handen in één slaan, in het belang van Zandvoort is niet één partij aan de macht. Er komen geen centen bij, en de risico’s zijn onderdeel van het debat!

Dit wordt vervolgd…

Update: Blijft altijd moeilijk om het puur over de inhoud te houden! Paar kleine aanpassingen doorgevoerd!

Update: CDA Zandvoort is WAKKER!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s