GAME OVER

Lieve_tonEindelijk duidelijkheid, het bestemmingsplan Middenboulevard is niet goedgekeurd door de provincie. De hele procedure kan weer van vooraf aan beginnen. Iets dat (bijna) iedereen eigenlijk al vanaf het moment dat de hoorcommissie een advies uitbracht zag aankomen. Stilletjes blijf je geloven in een goede afloop, en hoop je de zaak (vorige maand) nog te helpen door het vertrouwen uit te spreken in de (te late) grondexploitatie.

Nu komt het moment dat iedereen zich gaat afvragen; wie hier verantwoordelijk voor is. Het college dat het voorstel niet afstemde op de wensen van de raad, óf de raad die het voorstel heeft gewijzigd. Eigenlijk is die vraag al eerder aanbod gekomen, en heeft de raad geen moed gehad actie te nemen. Wanneer de groep liever naar links wil, en de begeleiding tot het laatste moment blijft zeuren om naar rechts te gaan, dan weet je dat de begeleiding beter niet de groep kan leiden.

Om het concreet te maken tot op de laatste vergadering (vaststelling bestemmingsplan) wilde het college van B&W niet meewerken aan het nu voorliggende plan, waar wel draagvlak voor bestond. Een plan dat later door het college werd bejubeld.

De procedure

Continu was er tijdsdruk, en ontbraken de relevante stukken, een zeer onzorgvuldige procedure. Lees het advies van de hoorcommissie er nog maar eens op na, en de provincie doet het werk van de hoorcommissie nog eens dunnetjes over. De procedure is voor de provincie onacceptabel. Van alles ontbreekt, óf is te laat. Daarbij komt dat de VVD en andere partijen continu hebben gehamerd op zorgvuldigheid. Iets wat door de tijdsdruk onmogelijk was, en de bestuurskracht van de gemeente Zandvoort heeft geschaad.

De raad zit nu met de gebakken peren, WVG, aangekochte panden, grondexploitatie, dure adviseurs, en veel belastinggeld foetsie.

Provincie

Gisteravond op de nieuwjaarsreceptie van de VVD was de gedeputeerde Hooijmaijers heel duidelijk het bestemmingsplan kon onmogelijk goedkeuring krijgen. Hij begreep niet dat daar nog onduidelijkheid over bestond. Het college was hier al veel eerder van op de hoogte, en heeft gewoon gekke Henkie gespeeld.

Raad

De gemeente heeft in een persbericht laten weten door te gaan met deelprojecten, en vooral vindingrijk te zijn. Ik ben het zat, de provincie is heel duidelijk geweest over het plan te weinig parkeerplekken, parkeren op verdieping. Iets wat niet de uitstraling van Zandvoort ten goede zal komen. Te massaal op de polen, geen goede stededelijke onderbouwing, enzovoort…

Stoppen met de (deel)plannen, en een ‘nieuw’ bestemmingsplan op basis van het gewijzigde plan opnieuw ter visie leggen. Zeker moet de raad zich beraden wat er moet gebeuren met de begeleiding.

Advertenties

4 Reacties op “GAME OVER

 1. Jerry,

  Leuke constatering(en). Is het eigenlijk wel leuk om dit te moeten constateren? Wie kan je wat verwijten? Allemaal vragen die je moet beantwoorden alvorens verder te gaan.

  In ieder geval is onze bestuurlijke kwaliteit een punt van discussie. Kunnen wij de individuele wethouders en/of raadsleden nu echt wat verwijten? Wij burgers van Zandvoort kiezen ten slotte deze mensen. Mensen die moeten beslissen en adviseren over projecten van € 70 miljoen en meer. Dit kan je niet eisen.

  Ik zou jullie (zonder partijpolitiek)in eerste instantie willen adviseren laat je bijstaan door een vakkundig team om met elkaar te praten, over hoe nu verder. Gratis advies van mij kijk niet achterom, kijk in de spiegel en trek je conclusie.

  Vervolgens moet een ieder persoonlijk zijn consequenties hieruit trekken. Dit kan niet zonder gevolgen blijven voor de huidige wethouders.

  Met Groet
  Ger

 2. Erwin van der Slik

  Consequenties en dat soort politieke spelletjes allemaal leuk en aardig maar NU EVEN NIET! Ook ik heb vele vragen, laat dat duidelijk zijn maar first things first.

  De raad moet nu haar volwassenheid tonen en doorpakken. Dan maar even met een behoorlijk aantal schaafwonden verder maar Zandvort kan het zich niet permitteren om na 20 jaar weer iets uit handen te zien glijden. Dus raad neem je verantwoording tesamen met het college om de handel zo snel mogelijk recht te trekken, kortom hernieuwde tervisie legging en een beter plan ten aanzien van de waterhuishouding.

  Wat dat laatste punt betreft grijp je kans: onze Provincie is de kwaadste niet. Ze hebben alle medewerking toegezegd om alles te bespoedigen en om met name richting het waterschap rijnland de helpende hand te bieden.

  Nu is het momentum voor de raad om haar verantwoording te nemen. Inhoudelijk is er niets mis met het plan; het gaat alleen om twee min of meer vormfouten.

  Helaas zie ik dan meteen weer Rampzalige randfiguren op RTVNH verschijnen die hier van smullen. Bah, wordt eens volwassen vent, behoedt Zandvoort voor Rampen en ga je eens op en positieve manier met Zandvoort bezig houden in plaats van voor iedere onterecht gelaten scheet meteen te procederen tot aan de Raad van State.

  De bewoners van dit desolate gebied verdienen het niet om nog eens 20 jaar te moeten wachten.

 3. Erwin,

  Uiteraard moeten we doorgaan. Ik ben het met je eens dat Zandvoort meer verdiend. Het is echter de vraag of de bewoners het altijd wel zo grootschalig willen. Nu mag niet alles afhangen van deze bewoners maar enige zorgvuldigheid is gewenst.

  Maar mijn vraag blijft staan, is er voldoende kwaliteit aanwezig in Raad,College en ambtelijk om dergelijke grootschalige projecten te managen?

  Ik denk het niet. Tel de missers op, begonnen bij van Caspel, Herben, Demmers, van Leeuwen en nu Bierman.

  Misschien moet Jerry maar eens de rekening vragen van 10 tot 15 jaar mis management.
  Ik denk dat we de € 10 miljoen ver overschrijden. Gemiddeld € 625, — per inwoner van Zandvoort

  Wel amoveren maar met kennis en kunde.

  Groet
  Ger

 4. Als bewoner aan de middenboulevard houdt ik het inmiddels voor gezien.
  Ik heb een bod gekregen dus aju paraplu.

  Je kunt mensen niet eeuwig in de onzekerheid laten. Hoe kun je dan je toekomst bepalen. Zeker met schoolgaande kinderen.

  Ik heb een behoorlijke tijd in Azie gewoond en daar is corruptie 1 van de grote oorzaken dat er niets van de grond komt. Een ‘status quo’ die door sommige zeer gewenst is.
  In Zandvoort durf ik te beweren dat er ook sprake is van corruptie en wel in de vorm van panden aankopen van ‘vriendjes’, de ene na de andere die ‘advies’ uitbrengt (oftwel opschrijft wat door de belanghebbende gewenst is) en zo kun je nog wel even doorgaan.
  Nieuwste is het parkeer probleem. Hoe zouden ze dat aanpakken. Laat mij raden, tig adviesburos inschakelen met tegenstrijdige adviezen. En als er een advies juichend ontvangen wordt dan kun je er vergif op innemen dat een van de partijen erg flink op vooruit gaat. ‘Follow the money’ en alle vragen worden beantwoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s