Welles, nietes

ToonenZoals verwacht heeft de commissie afgelopen dinsdag een felle strijd met het college gevoerd over wel of niet aankopen van een niet te slopen pand.

In de commissie werd duidelijk dat het college op verzoek van wethouder Gert Toonen (PvdA) is overgegaan tot het aankopen van het pand Van Fenemaplein 4-10. Volgens raadslid Fred Kroonsberg (PvdA) ging het ook maar om een detail. Ondergetekende zou te veel een stempel drukken op de persoonlijke situatie. Wat ook absoluut nooit mijn insteek is geweest! Het gaat hier om uitvoering van beleid, waar bij sommige fracties niet de lijn van het college volgen. Dus niet willen dat met belastingsgeld panden worden aankocht, die niet onder het garantieplan vallen. Het college meende dat alle panden in het Middenboulevardgebied onder het garantieplain vallen, en dat bestrijd ik! Zie ook mijn vorige bericht…

Uiteindelijk blijkt dat het college de raad ook nooit eerder over deze aankoop heeft geïnformeerd. Het college vond dat zij uitvoering gaven aan een amendement uit 2005, dat door wethouder Toonen zelf ooit is opgesteld. ‘Natuurlijk’ wist hij zelf wel wat hij met zijn amendement toen bedoeld heeft.

Daar is nu iig een stokje voor gestoken, het college is opgedragen om eerst met een voorstel naar de raad te komen voor het aankopen van panden in het Middenboulevardgebied.

Advertenties

7 Reacties op “Welles, nietes

 1. Waarom, Waarom.

  Als de Heer Kroonsberg een aankoop van een pand (van ca. € 250.000, ik doe maar een gok), zonder toekomstige dekking uit een grondexploitatie of via een vastgesteld budget door de Raad een detail noemt, WAAROM hebben we dan nog een Raad.

  Misschien ook wel beter als we dergelijke raadsleden in de Raad hebben.

  Gelijk aan die heer Bierman (wereldburger uit Amsterdam), die weet te vertellen dat Zandvoort moet wennen aan het uitgeven van grote bedragen.

  Meneer Bierman, als college en /of Raad geef je grote bedragen uit, als het meerwaarde heeft voor de burger dan wel dat er toekomstige opbrengsten tegen over staan.

  Sorry heer Kroonsberg het is maar een detail.

  College, neem op die handschoen van Jerry. Kom met goed onderbouwde plannen voor toekomstige aankopen, maar vooral geef de Raad inzicht (detailtje) in grondexploitaties over de twee grote ambiteuze bouwprojecten in Zandvoort.

  Mr.Kroonsberg (heel PvdA) slaap zacht.

  Groet
  Patrick

 2. Ja idd, het zijn telkens maar details, maar ondertussen lopen die details al in de miljoenen. En niemand heeft zicht op wat nog moet komen, want dit alles heeft consequenties voor de financiële positie van de gemeente. Nogmaals de PvdA heeft gisteravond totaal niet begrepen dat het college handelt zonder beleid!

 3. Stef Bouwhuis

  Hoe zit het nu met de mensen die in dit gebied een huis bezitten. Die worden aan het lijntje gehouden met een waardering gebaseerd op 2005 en de onmogelijkheid om te verkopen, omdat de nieuwe eigenaar geen rechten heeft.

  Maar inmiddels is een plan afgestemd en is de huidige Raad weer bezig met nieuwe plannen.

  Dat beperken van rechten van ‘nieuwe eigenaars’ (potentiele kopers) moet van tafel. Je kunt misschien wel een antispeculatiebeding van kracht laten worden. Maar door deze methode zit iedereen daar klemvast. Er zijn zo geen kopers.

  We gaan eens kijken of de ‘overheid’ dit zomaar mag doen. Want de huidige eigenaren leiden schade, terwijl er nog geen concreet en uitontwikkeld plan is.

  Is die impasse gezien de trage en onderbroken besluitvorming te doorbreken?

  Een nieuwe koper moet gewoon alle rechten krijgen! Wie vindt daar wat van?

 4. Erwin van der Slik

  Bij welke ambtenaar moet ik zijn om mijn appartement aan te bieden? Ik moet dan wel niet zo nodig weg maar woon wel in het plangebied dus waarom zou ik geen gokje wagen wie weet wat de gek (=gemeente) er voor biedt!

  Hopelijk niet diezelfde malloot (nee, niet alle ambtenaren zijn malloten) die mee werkt aan het ZeeAquarium. Ja we weten dat het binnenkort 1 april is maar moet de gemeente nu echt menskracht steken in de voorbereiding van een overduidelijke 1-aprilgrap? Misschien dat we die grap dan ook nu maar vast moeten ontmaskeren dan kan men zich op het raadhuis weer echt bezig houden met de dingen die er toe doen, luisteren naar de raad bijvoorbeeld.
  Hulde voor je vasthoudenheid Jerry.

 5. @ Stef Dit heeft betrekking op de peildatum van (1 januari?) 2005, ik onderschrijf jouw reactie volledig. In de raadsvergadering over het RFV (middenboulevard) hebben diverse partijen gesproken over de dubbele betekenis van de peildatum, nl. vaste waardebepaling en wie gebruik mag maken van de regeling.

  De oplossing moet worden gezocht in een antispeculatiebeding en het schrappen van de regel dat niet alleen de eigenaren die voor 2005 eigenaar waren recht hebben op het garantieplan. Men verkoopt de garantie door, met een beperking dat de nieuwe eigenaar niet kan speculeren.

  Op 8 mei a.s. zal het bestemmingsplan worden vastgesteld door de gemeenteraad. Een goed moment om het garantieplan te wijzigen of wellicht op te heffen, wanneer de raad in meerderheid het middendeel van de middenboulevard conserverend bestemd.

  Het beperken van rechten voor nieuwe eigenaren heeft inderdaad negatieve gevolgen voor de verkoopbaarheid. De gemeente mag dit niet naast zich neerlegen, en moet dit uitsluiten…

 6. Stef,

  Ik heb goed nieuws. Gisteren op het Raadhuis van het college vernomen, dat de gemeente nog deze week een advertentie zal plaatsen met het verzoek of de bewoners uit het plangebied zich willen aanmelden om hun Huis te koop aan te bieden. De reacties moeten voor 30 maart in het bezit zijn van de Gemeente Zandvoort t.a.v. Wethouder Gert Toonen. Een ieder ontvangt de vraagprijs (op basis van twee taxaties van een onafhankelijke makelaar). Tevens zullen op 1 april (via loting bij de notaris)5 kandidaten worden getrokken, die naast de vraagprijs een bonus ontvangen van 20% op de vraagprijs.

  Meld je aan!! Stuur deze mail door aan medebewoners uit het plangebied.

  Groet
  Thijs

 7. Jerry,

  Je staat je mannetje, respect!

  Het probleem zoals Stef omschreven heeft is een van de de redenen waarom het onmogelijk is om je huis te verkopen. Ikzelf ben daar ook ‘slachtoffer’ van.

  Omdat ik dit niet meer accepteer heb ik dan ook een ‘blog’ gestart om mensen met dezelfde problemen een plek te geven om de discuseren over dit probleem.

  De bedoeling is om zoveel mogelijk reacties te krijgen om een schadeclaim in te gaan dienen. Ik heb dat zelf in voorbereiding en zal dan ook iedereen ervan overtuigen om ook niet bij de pakken neer te gaan zitten maar actief te worden en ook een schade claim in te gaan dienen.Samen zijn we veel sterker. Het getroffen gebied is vrij groot, dus gemeente bereidt u voor op een regen van schadeclaims!

  Als eerste blog bericht een kleine omschrijving van mijn situatie.

  Dus kom op allen, reageer en zorg dat je sterker komt te staan door samenwerking.
  http://middenboulevard.blogspot.com/2007/03/schrijnende-gevallen.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s