redt ZANDVOORT

Redt_zandvoort_1

Als rode draad in de historie van het circuit lopen de vele verhalen over het dan wel dan niet sluiten van het circuit. Sinds het circuit tot stand is gekomen, zijn er al mensen die tegen het circuit van Zandvoort zijn en het circuit het liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen.

De geluidskwestie in de jaren ’80

Maar gelukkig voor de voorstanders van het circuit kwamen de gemeenteraadsverkiezingen net op tijd, namelijk in 1982. De huidige gemeenteraad, voornamelijk bestaande ui PvdA-ers, was niet positief gestemd geweest over het circuit. Daar kon nu dus wat aan gedaan worden. Omdat de voorstanders van de autorenbaan in de meerderheid waren in de Zandvoortse gemeente leidde de PvdA in Zandvoort forse verliezen, met als gevolg een nieuwe gemeenteraad die het circuit positief benaderde in tegen stelling tot zijn voorgangers en er wel in geloofde dat het circuit met de nodige aanpassingen de norm van 55 decibel kon halen.

OOK, een positieve uitspraak van de Raad van State voor Zandvoort

Op 4 oktober 1983 stelde de gedeputeerde staten van de provincie dat het circuit aan zulke eisen als gesteld worden niet kan voldoen op de plaats waar het nu lag. In het streekplan van de provincie zou het circuit namelijk niet passen, in verband met het tegenhouden van bebouwing aan de zuidoost kant van Zandvoort. Opnieuw begon het getouwtrek tussen voorstanders van de racebaan en tegenstanders van het circuit, die veel minder konden uithalen als voor 1982, in verband met de gemeenteraadswisseling. Het einde van deze kwestie kwam in 1985 toen de Raad van State bepaalde dat het circuit het bouwen van nieuwe woningen niet belemmerde.

bron: Geschiedenis van het Circuit van Zandvoort (www.orangehat.nl)

Wellicht is het tijd de stichting "Redt Zandvoort" weer in het leven te roepen! Een grote meerderheid van de gemeenteraad van Zandvoort is voor het behoud van het circuit, ook de provincie staat tegenwoordig positiever tegenover het circuit. Het is nu tijd om Den Haag te overtuigen en de wetgeving omtrent de geluidsdagen aan te passen!

Demonstratie!

Een interview met een actieve bejaarde Zandvoortse dame, Bep Roozen, op de dag van de demonstratie voor behoud van het circuit (8 december 1979) spreekt zij over het behoud van het circuit.

Demp de zee en van Zandvoort is niets meer over

"Reken maar dat ik erbij ben. Wat hier allemaal gebeurt is zondermeer verbijsterend"… "Als voorbeelden hoef ik alleen maar de toeristenbelasting, het geklungel met de VVV en de dreigende ramp van de circuitsluiting te noemen. Als ze nu ook nog de Noordzee gaan dempen kan Zandvoort helemaal wel inpakken"… "Zandvoort is een toeristenplaats" betoogt ze met klem. "En dat gepraat over een woongemeente met een toeristisch karakter is een nare zaak"… "Wie hier wil komen wonen moet de toeristen en het circuit op de koop toenemen"… "Ik ga nooit naar een autorace kijken, maar het circuit is een ‘economische must’ voor Zandvoort"… "Wat er nu gebeurd is zo verbijsterend tweeslachtig", zucht Bep Roozen tot besluit.

bron: Haarlems Dagblad 9-12-1979

En zo is het!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s