Stilte circuit

Stilte De Raad van State heeft bepaald dat er op het circuit van Zandvoort maar op vijf dagen internationale races mogen worden gehouden. De vergunning die de provincie Noord-Holland had verleend voor zeven extra dagen is vernietigd.

Tegen de vergunning was bezwaar gemaakt door milieu-organisaties en omwonenden. Door de extra race-dagen zouden er ook extra trainingsdagen worden gehouden.

Met de extra dagen wilde de provincie Zandvoort aantrekkelijk houden. Zonder extra races zouden organisatoren het circuit kunnen gaan mijden. Maar de Raad van State zegt dat de vergunning in strijd is met de wet Milieubeheer.

bron: NOS

Bedankt Raad van State u stelt 94% van de Zandvoorters weer eens zwaar teleur.

Advertenties

7 Reacties op “Stilte circuit

 1. Overigens zijn de diverse media niet helemaal goed geinformeerd. Het gaat niet om internationale races, maar om 5 dagen met extra geluid, die over het algemeen voor internationale races gebruikt worden. Het WTCC in mei bv is een mega internationaal evenement, maar blijft binnen de standaard grenzen die het hele jaar gelden.
  Voor Zandvoort, het Circuit en heel veel race liefhebbers is dit overigens wel een ‘zwarte dag’. De circuit directie moet nu creatief met de dagen en geluid om gaan en dit kan tenkoste van de invulling van Racedagen gaan. (dus bv wel DTM, maar een kleiner voorprogramma zodat het dag limiet niet overschreden wordt)…
  Al met al een zeer slechte zaak van een overigens redelijk anonieme Stichting geluidsoverlast Zandvoort. Er is op het web totaal geen info over te vinden en de KvK geeft alleen een postadres…

 2. @Ernst Op de Zandvoortse Groenlinks kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 staan een aantal bekenden. De lijsttrekker (fractievoorzitter) en lijstduwer zijn/waren van de partij. Feest bij GroenLinks,dus!

 3. Goed het eerste evenement is geslachtofferd. De BP Ultimate Masters wordt van de evenementen kalender geschrapt…en bedankt. Vraag me af of deze groepering ook de gederfde inkomsten regionaal gaat betalen?? Naar wie kan de rekening?

 4. Joop van Nes

  Jerry,

  Je raakt exact de kern van de zaak. Laat iedereen genieten van datgene waar hij van houdt. Er zijn in Nederland meer dan voldoende mensen die Circuit Park Zandvoort een goed hart toedragen. De Zandvoortse duinen, ook die binnen Circuit Park Zandvoort liggen, zijn meer dan voldoende dagen per jaar beschikbaar voor mensen die rust zoeken. Laat nu die twaalf dagen per jaar, Niet meer en niet minder, gegund zijn aan de mensen die er van houden.

 5. Ben van mening dat er te eenzijdig naar inwoners van Zandvoort wordt geluisterd en te weinig naar bewoners van aanpalende gemeenten en bezoekers van duinen en strand (wordt nergens genoemd of naar verwezen). M.i. had men in de jaren 80 het circuit moeten verplaatsen naar Moerdijk of de maasvlakte. Een circuit midden in een natuurgebied is werkelijk een klucht (alhoewel geen vrolijke). Besluiten van GS en Raad van State zijn daarin slechts aktes in het theaterstuk der salamitactiek waarmee het uiteindelijk wel weer op uitbreiding zal uitlopen. Maar dat mag wat mij betreft nog decennia duren.

 6. Ik hoor de voorstanders van het circuit alleen maar praten over dat de strijd om het circuit economische gevolgen zou hebben hierbij zet ik zeer grote vraagtekens.
  Er zijn tal van andere economische activiteiten die veel minder belasting hebben omringende natuur die Zandvoort minstens net zo veel economisch voordeel op kan leveren. Daarnaast kan ik u allen melden dat wij in vrij bijzonder stukje europa wonen. Onze randstad is in principe de grootste stad van Europa met een goede ontsluiting ten opzichte van de andere stedelijke gebieden. (….)Hierdoor is er vrijwel geen sprake meer van een micro-economische beinvloeding van dorpskernen.(zie publicatie Prof. van Weelen “De grootste stad van Europa” 1997 pag.12)
  Dus hieruit kan men concluderen dat het vertrek van het circuit geen grote gevolgen zou hebben voor de Zandvoortse economie.
  dus lijkt het mij voor het circuit en de autosport in het bijzonder beter dat het nationale circuit op een plaats komt te liggen waar groei van evenementen wel kan.

  vriendelijke groet Ap.

 7. Jaap Koper

  Reactie op diverse sprekers. Gesteld wordt dat het circuit hier niet goed ligt. Heel Nederland weet blijkbaar wat goed voor ons is. Wij Zandvoorters weten altijd wat goed voor onszelf is en daar hebben we half Nederland niet voor nodig en zeker geen groene moraalridders die betuttelend optreden. Wij kunnen dat zelf bepalen. Zolang ik hier leef in dit dorp bestaat het circuit. Sterker nog het hoort bij Zandvoort net als de haven van Rotterdam bij Rotterdam hoort. Het is niet bewezen of natuurliefhebbers in grote getalen naar onze duinen komen. Ik denk het niet. Bovendien verblijven deze mensen eerder in de duinen en zullen niet gauw hun bestedingen in Zandvoort doen. Bewezen is wel dat autosportfans dat wel doen. De autosportfan is een publiek die elke grote organisator wil hebben. Ze trappen geen rommel en er zijn geen rellen.
  Verder ben ik van mening dat alle milieu argumenten kant noch wal raken. Ik tel regelmatig vliegbewegingen boven het duin en vaak gaat dat ook nog eens gepaard met extra geluid. Zeker door de komst van de Polderbaan. Het stoort mij niet omdat er ook momenten zijn dat deze vliegtuigen er niet zijn. Net als het geluid van het circuit. Het is er niet altijd. Van de 365 dagen per jaar maak je mij niet wijs dat er alle dagen geluid is. Ook het verhaal dat er fijnstof concentraties hoger zijn in een race weekend is een fabel. Ik wil wel eens weten hoeveel fijnstof er gemeten wordt als er een flink aantal auto’s op een stampvolle weg naar Zandvoort staan. Ook wil ik wel eens weten hoeveel geluid een overvliegende vliegtuig maakt en hoe vaak. Ik denk dat de verhouding geluid auto, vliegtuig (lijkt mij overigens een mooi gegeven voor een liedje, maar helaas is dat al gemaakt) elkaar niet eens veel ontloopt. De schade aan de natuur is beperkt. Als half Nederland de duinen gaat bezoeken over een heel jaar gemeten ben ik er van overtuigd dat er meer schade aan de natuur over een groter opvlak dan op een stukje duin langst de Zandvoortse racepiste.

  Een heldere conclusie: Handen af van het circuit. Het is belangrijk voor de lokale economie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s