Geen vuurwerk op het politiebureau

Vuurwerk Het initiatiefvoorstel is unaniem aangenomen. De Raad van zandvoort zal bezwaar maken tegen de vergunning voor de vuurwerkopslag op het politiebureau.

Hieronder volgt de tekst zoals uitgesproken in de raadsvergadering van 3 oktober 2006:

Eerst maakt de overheid de burger bang voor de gevaren van een vuurwerkopslag, en nu de politie zelf een vuurwerkopslag nodig heeft vallen de risico’s wel mee, maar niets is minder waar. Het politiebureau op Zandvoort is nu al voorzien van een vuurwerkopslag, alleen de vergunning van de provincie ontbreekt nog.

Zo’n vergunning werd voor de Ramp in Enschede nog keurig verstrekt door de gemeente, het is zelfs zo dat de toenmalige minister Pronk van VROM strengere eisen voor de opslag vuurwerk afwees. Na de Ramp dacht dezelfde minister Pronk (nu voor Milieu) er heel anders over, gemeenten raakten namelijk hun bevoegdheden kwijt aan de provincies voor de afgifte van vergunningen voor professionele vuurwerkopslag. Met het ingaan van het vuurwerkbesluit.

Maar de politie hoeft niet te voldoen aan het vuurwerkbesluit, de provincie heeft zelf de nodige kennis in huis om een vergunning te verstrekken, stelt men. Maar leden van de Raad leest u nu eens de voorliggende  vergunning voor het politiebureau op de Hogeweg, lijkt deze vergunning op het vuurwerkbesluit. Nee, is het antwoord, de vergunning voldoet op een aantal punten niet aan het vuurwerkbesluit, namelijk de vereiste sprinklerinstallatie is niet aanwezig, en zo zijn er nog een aantal punten van aandacht.

Waarom eigenlijk! Heeft de politie ander vuurwerk opgeslagen wat veliger is voor de bebouwde woonomgeving? De VVD stelt van niet, de politie weet namelijk in veel gevallen niet of het om goedgekeurd Nederlands consumentenvuurwerk gaat, of consumentenvuurwerk wat gekeurd is voor de Belgische markt. Politiemensen zijn overigens ook geen erkende deskundigen die geacht worden te kunnen beoordelen wat nu consumenten- of proffesioneeel vuurwerk is. Men laat dat veelal aan TNO/Vliegende Brigade over.

Ook in de nieuwe richtlijnen van de overheid (vergroten poederinhoud, toestaan kleine strijkers etc.) spreekt men van consumentenvuurwerk voor "professioneel" gebruik. Dit, omdat al het vuurwerk uiteindelijk voor "consumenten" bedoeld is. Heel verwarrend dus. Zeker voor politiemensen die al dat verschillende vuurwerk in beslag moeten nemen.

Of dit nu bewaakt of onbewaakt ligt, dat doet er niet toe. Het is en blijft een risico. Zeker als ik u vertel dat uit wetenschappelijk onderzoek naar voren is gekomen dat men met 5 kilo consumentenvuurwerk een huis kan opblazen, slechts 5 kilo consumentenwerk. We praten hier over 250 kilo consumentenvuurwerk in een dichtbebouwde woowijk. De VVD is hier tegen en wil geen vuurwerk opslaan in een dicht bebouwde woonomgegeving!

Ik vraag u het initiatiefvoorstel te steunen, door bezwaar te maken tegen de vuurwerkopslag op het politiebureau.

Nu is het afwachten op de reactie van het college van Gedeputeerde Staten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s