Nacht van de nacht

Nacht_van_de_nacht In de raadsvergadering van 5 september heb ik op verzoek van milieufederatie Noord-Holland in de raad voorgesteld om als gemeente Zandvoort mee te doen aan de Nacht van de nacht 2006. Het doel van de Nacht van de nacht is aandacht vragen voor de ieder jaar groeiende hoeveelheid kunstlichtvervuiling door voor één nacht niet noodzakelijke verlichting te dimmen. De raad stemde hiermee in, nu ben ik benieuwd welke verlichting B&W zal dimmen.

Eerder vandaag verscheen het volgende nieuwsbericht op NU.nl.

‘Gemeenten moeten 1 miljoen lantaarnpalen verwijderen’

Uitgegeven: 11 september 2006 17:07
Laatst gewijzigd: 11 september 2006 17:44

UTRECHT – Nederlandse gemeenten moeten in de komende vijf jaar een miljoen lantaarnpalen verwijderen of dimmen. De verlichting op de buitenwegen voegt weinig toe aan de verkeersveiligheid. Bovendien ondervinden mens en natuur veel hinder door het teveel aan verlichting.

Dat stellen de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties maandag

Naast een afname van de overlast moeten de plannen leiden tot energiebesparing. De helft van het gemeentelijk elektriciteitsverbruik komt voor rekening van de openbare verlichting.

Volgens de stichting en de federaties geeft Groningen het goede voorbeeld. De gemeente heeft aangekondigd tussen de 10.000 en 12.000 verlichtingspunten te vervangen door dimbare verlichting.

Nacht van de Nacht

De oproep aan de gemeenten loopt vooruit op De Nacht van de Nacht op 28 oktober. Tijdens dat evenement houden Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties meer dan honderd activiteiten. Gemeenten en provincies zullen dan bewuster omgaan met licht. Zo zal het provinciehuis in Den Haag zijn lichten doven.

Het gebouw straalt normaal zoveel licht uit dat het door piloten wordt gebruikt als oriëntatiepunt.

Nacht van de nacht

Advertenties

2 Reacties op “Nacht van de nacht

 1. Armand d'Hersigny

  Beste Jerry,

  Fijn de aandacht die je wil geven aan de actie Nacht van de Nacht.

  Ik hoop dat het signaal duidelijk is om overdadige verlichting te voorkomen. Daarnaast kan er veel hinder ondervonden worden door slecht afgestelde lampen/schijnwerpers.
  Je bent benieuwd welke verlichting B&W zal dimmen, misschien terecht, maar minstens zo belangrijk is dat er binnen Zandvoort naar het fenomeen lichtvervuiling gekeken wordt. Slecht afgestelde schijnwerpers bij sportvelden, golfterrein en circuit leiden tot veel onnodig licht in de hier geldende natuurlijke duisternis.
  Na moeilijke en diverse acties van mijn kant is er gedeeltelijk wat aangedaan, maar toch blijven diverse punten een onnodige bron van verlichting/ergernis. Bij de milieu-politie en Milieu-inspectie IJmond weet men nauwelijks raad met dit fenomeen.
  Ik hoop dat juist deze Nacht aanleiding voor je is om daar eens aandacht voor te vragen.
  Met vriendelijke groet
  Armand d’Hersigny

 2. medewerker raadhuis

  Beste Jerry,

  Goed idee,

  Het zou al een hoop energie schelen als de lichten op de hele begane grond van het raadhuis tijdens de raadsvergaderingen niet branden (incl. wethouders- en raadsledenkamer)wat tot nu toe steeds het geval is.

  vriendelijke groet,
  Marja Tinga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s