Zomerreces 2006

De eerste vier maanden als raadslid zijn achter de rug. Vanaf vandaag zijn de heren/dames raadsleden met zomerreces. Op dinsdag 5 september komen de raadsleden weer bijeen voor een nieuwe raadsvergadering.

Op deze blog alvast een terugblik op de afgelopen periode.

Ik heb echt nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing om op 16 maart op het Zandvoortse pluche te gaan zitten. Het raadslidmaatschap is wel een zware taak, maar vooral een leuke taak. Een taak met verantwoordelijkheid en het gevoel dat je iets kan betekenen voor de Zandvoortse samenleving. Voor alle raadsleden in Zandvoort geldt dat ze zich inzetten voor het algemene belang van Zandvoort. Geen antigeluiden, maar constructief bezig zijn met het verwezenlijken van de politieke missie.

Deze Raad is in dat opzicht een compleet andere Raad als die van de vorige vier jaar. Niet meer op de persoon spelen maar met de persoon politiek bedrijven. Al hoewel de gemoederen nog steeds hoog op kunnen lopen.

Er stonden de afgelopen periode nogal pittige onderwerpen op de agenda. De ‘nieuwe’ procedure rond de herstructurering van de Middenboulevard (Midden Boulevard), de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de parkeergarage onder de nieuw te realiseren brede school (Louis Davidscarré) en de Raadsopdracht (zo ook: coalitieonderhandelingen en benoeming wethouders).

In de laatste raadsvergadering stond het onderwerp Middenboulevard voor het eerst sinds de verkiezingen op de agenda. Namens de VVD ben ik woordvoerder over dit onderwerp. Een hele verantwoordelijkheid gelet op de voorgeschiedenis, wat betekent dat je voor veel belanghebbenden in het gebied een belangrijke rol kan vervullen. Dit heb ik ook zeker zo ervaren. Na mijn inbreng in de commissie Raadszaken, waar ik namens de VVD een kritische beschouwing uitsprak over de ingeslagen weg van het College, hebben diverse bewoners(-verenigingen) mij benaderd.

Je komt zo ook eens bij de burger op visite en je krijgt veel aanvullende informatie (e-mails, geluidsopnames, interviews, plannen, standpunten, enz.). De volgende stap is om dit met de fractie te bespreken. Naar aanleiding hiervan heb ik een een amendement opgesteld, dat meer recht zou doen aan de verkiezingsbelofte. Met de coalitie partijen onderhandeld, zodat dit amendement voorgelegd kon worden bij alle politieke partijen om voldoende steun te krijgen in de Raad.

Tot zover ging het allemaal goed, VVD, OPZ, PvdA en Groenlinks steunden het amendement. Alleen in de raadsvergadering leek het college van B&W geen voorstander van het amendement. Terwijl ook het college op de hoogte van het amendement was en voor de raadsvergadering weinig op- of aanmerkingen hadden.

De raadsvergadering werd daarom ook geschorst voor een uur, zodat in beslotenheid over het amendement gesproken/onderhandeld kon worden. De beruchte achterkamertjespolitiek bestaat nog altijd.

Na een uur schorsing waren de raadsleden, die niet in het achterkamertje aanwezig mochten zijn, furieus. Begrijpelijk dat zij kwaad waren, want alleen de fractievoorzitters en indieners van het amendement waren hierbij aanwezig. Na het indienen van het uitgeklede amendement volgde een nieuwe schorsing. Zodat de diverse partijen in overleg konden treden over wat er tijdens de eerste schorsing was gebeurd.

Wat mijn eerste politieke succes had moeten worden werd uiteindelijk een wanvertoning voor de gehele Zandvoortse politiek.

Ik weet nog niet precies wat ik hier van heb geleerd, alleen kan ik beamen dat politiek een moeilijk spelletje is!

Advertenties

2 Reacties op “Zomerreces 2006

  1. Fijne vakantie toegewenst Jerry.

    En wat het spelletje betreft, ach, als alles soepeltjes en helder zou verlopen was “de politiek” niet half zo interessant voor de toeschouwer die uit is op vermaeck.

    Have fun.

  2. Burgers, Boeren en Buitenlui?
    Het is vreemd dat raadsleden, hoe jong ook, na een paar weken onmiddellijk over burgers gaan spreken waar ze gewoon de inwoners van Zandvoort bedoelen. Zo schrijf jij nog wel eens bij burgers op visite te komen. Wat zijn dat?
    Als de inwoners niet gewoon inwoners genoemd kunnen worden of simpel mensen, dan ook de toeristen onmiddelijk weer tot buitenlui verklaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s