Het strand van Zandvoort

Zandvoort heeft als eerste badplaats in Nederland de Europese vlag voor duurzaam toerisme: de QualityCoast-vlag. Het heeft de tongen los gemaakt, oud-wethouders, raadsleden en het Haarlemsdagblad schrijven over het behalen van de vlag en gaan vooral in op de problematiek rond de Middenboulevard.

Maar laten we nu eens beginnen met de belangrijkste toeristische trekpleister, het strand. De vraag of het strand een Vinex locatie of een levendige ‘krottenwijk’ moet zijn komt zeker deze raadsperiode aanbod. Op dit moment leeft op het strand een cultuur van bouwen, bouwen en nog meer bouwen. Gebleken is dat slechts een handje vol palviljoenhouders zich aan de regels houden.

Ik ben zelf voorstander van een levendig strand, waar paviljoenhouders de mogelijkheid wordt geboden iets van hun strandpaviljoen te maken. Waar ze de ruimte krijgen te investeren in een mooi ‘krot’. Een strandtent heeft iets tijdelijks en dat moet ook zo blijven.

In de raadsopdracht 2006-2010 staat over het strand het volgende:

Saneren van illegale bouwsels en ongewenste exploitatievormen op het strand.

Door zonering ontwikkelingen sturen en de kwaliteit van het strand stimuleren.

Ruimte bieden voor (nieuwe) ontwikkelingen op het noordelijke strand/de Noordboulevard. Dit zal mogelijk consequenties hebben voor strandhuisjes.

Strandpaviljoens moeten dan wel de ruimte krijgen om te exploteren, men kan denken aan het verplaatsen van een aantal strandtenten richting Bloemendaal aan Zee. Daarnaast de overgebleven strandpaviljoens voor het dorp meer grond te laten pachten. Zodat ook de massaliteit van bebouwing beperkt wordt en meer open ruimtes ontstaan met terassen en aanlegplaatsen voor watersportactiviteieten.

In de toekomst hoeft een strandpaviljoenhouder niet meer ‘illegaal’ te bouwen. De gemeente heeft een duidelijke visie wat wel en niet is toegestaan. Dit betekent dat er veel ruimte moet zijn voor de paviljoenerhouders en dat gezamenlijk moet worden gewerkt aan een duurzaam strandbeleid.

Tevens stel ik voor aangezien we in Zandvoort nauwelijks over een toonbare boulevard beschikken een strandpromenade aan te leggen langs de strandpaviljoens. Een verharde ondergrond waar wandelaars en ook invaliden zich makkelijk over het strand kunnen verplaatsen.

Advertenties

6 Reacties op “Het strand van Zandvoort

 1. Geinig idee, zo een strandpromenade. Maar we hebben het hier wel over Zandvoort een ZEE. Zoiets wordt natuurlijk zwaar kostbaar in onderhoud. Zo een promenade spoelt natuurlijk met enige regelmaat weg of raakt bedolven onder het zand. Mits je natuurlijk technieken van Deltawerk-niveau gebruikt, maar iets zo massaals heb je vast niet voor ogen. However: ik vind de insteek wel sympathiek.

 2. Hallo Jerry,

  Ik kreeg bij het lezen van je stukje over het strand de sterke behoefte te reageren. Met de term “Krottenwijk” doe je zeker afbreuk aan een hoop strandtenten. Krottenwijk klinkt nogal negatief en doet meer denken aan een achterbuurt en dat is het strand zeker niet. Dat er tijdens het opbouwen van het strand gebouwd en gebouwd wordt is niet meer dan logisch. Er moeten forse pachtsommen betaald en het weer in Nederland is nu niet bepaald zo, dat er hier iedere dag zon is en dus inkomsten zijn. Bovendien zijn al die gebouwen maar van tijdelijke aard want voor de jaarwisseling is alles weer afgebroken. Men is geen beton aan het storten voor een fundering dus de gemeentelijke ambtenaren kunnen dan wel zeggen dat de meeste strandtent-eigenaren in overtreding zijn maar diezelfde gemeente-ambtenaren zie je niet op het strand als het hondenprobleem zich voordoet want dat is een ‘vies’ probleem en de honden lopen toch weg omdat ze niet aangelijnd zijn. En ja, strandtent-eigenaren lopen niet weg en kunnen dus wel aangesproken worden. Men vergeet alleen dat er helemaal niemand is die erover klaagt, behalve de concurrentie die met jaloerse blikken naar de strandtent-eigenaren kijken.
  Met de opmerking dat een strandten iets tijdelijks heeft, daar ben ik het overigens wel mee eens. Voorts snap ik niet waarom men praat over illegale bouwsels en ook de uitdrukking ‘ongewenste exploitatievormen’ is mij niet helemaal duidelijk. Worden er dan vormen van exploitatie gedaan zonder vergunning? Dan lijkt me toch niet.
  Met de opmerking ‘zonering ontwikkelingen sturen’ stel ik toch wat vraagtekens. Immers, er mag bijna niets op het strand. Waar op andere stranden in Europa men kan paragliden, jetscooteren en andere leuke vakantie-dingen kan doen, gaan we hier de discussie aan of we het wel moeten laten toelaten dat men aan kitesurfen doet. Hoe jaag je de mensen weg is volgens mij langzaam aan de orde aan het komen. Het gevoel van onveiligheid neemt ook alleen maar toe, als je op een drukke zomerdag slechts 1(!) politie-patrouille voertuig inzit op het strand, die ook nog nauwelijks kan rijden bij hoog water. Geen wonder dat strandpaviljoenhouders de handen ineen hebben geslagen en zelf een veiligheidsdienst hebben ingehuurd. Immers, je zult maar een groepje ruziende jongeren op je terras hebben zitten en er is een zoektocht gaande naar een vermist kind. Grote kans dat er dus niemand op komt dagen van de sterke arm der wet…
  De strandhuisjes op het Noordelijke strand moeten, als ze dan toch daar weg moeten, een alternatieve plek aangeboden worden. Te denken valt voorbij Bloemendaal. Alternatief voor de vakantie-huisje op het strand zou bijvoorbeeld een vakantiedorp zijn waar toeristen een huisje voor een week kunnen huren. Ja, op het strand dus, waarom niet.
  Overigens was het Noordelijke strand vroeger een groot recreatie-gebied in de vorm van het Noorderbad. Een zomerspeeltuin met springkussens en draaimolens zou bijvoorbeeld ook een goed alternatief kunnen zijn. In veel kustplaatsen langs de Middellandse Zee is in de zomermaanden een permanente kermis. Dus zo ongewoon is dit idee niet.
  Met een grote plas water voor de deur en het niet gebruiken van dit water voor watersport-activiteiten hebben we in Zandvoort inderdaad een gemiste kans. Waarom geen drijvende aanlegstijgers in zee, die vastzitten aan drijvende verankerde pontons?
  Je kunt dan als het ware een drijvende strandtent gaan exploiteren voor de kust van Zandvoort. En dan is er vast wel belangstelling voor vaartochtjes naar bijvoorbeeld het REM-eiland of andere kustplaatsen. Verder is je idee voor een strandpromenade een erg leuk idee maar in de praktijk zal gaan blijken dat iets dergelijks in Zandvoort geen lang leven is beschoren, gezien de eb en vloed cyclus.
  Daarnaast, en ik vul je verhaal maar even aan, mag de gemeente best wat meer moeite gaan doen om het naturistenstrand bereikbaar te maken voor bezoekers. Zoals het er nu bijligt, moeten bezoekers echt veel moeite doen om er te komen. Een pendeldienstje (strandbus) zou bijvoorbeeld helemaal zo gek niet zijn. Klachten van strandbezoekers dat ze na het eten op een strandtent op het naturistenstrand een paar kilometer moeten lopen voordat ze weer in de bewoonde wereld zijn, in het donker en door het zand, zouden best wel eens serieus kunnen worden genomen.
  Last but not least, de hele aktie ‘bereikbaarheid strand’ is natuurlijk flauwekul. Het enige wat er gedaan wordt is een pendeldienst van het station naar Bloemendaal en die rijdt ook nog eens door een woonwijk waar de bus zelf niet eens stopt. (Mezgerstraat). Als we het echt gaan hebben over de bereikbaarheid van het strand, dan moet er een goede toegangsweg komen naar Zandvoort, dwars door de duinen met aansluiting op een snelweg en dan bij voorkeur zonder verkeersdrempels, versmallingen en rotondes en al helemaal niet eindigend in de binnenstad van Haarlem of Heemstede. Dan start je een offensief “Bereikbaarheid Strand” en zoals het nu geregeld is, is natuurlijk een vlag die de lading bij lange na niet dekt. Laat dan die bus over de boulevard rijden ipv door een woonwijk. En laat hem ook niet rijden als er geen passagiers zijn want ik erger me er dood aan dat die bussen met een paar verdwaalde toeristen bij mij door de straat rijden, iedere keer over de verkeersdrempels die echt niet snelheidsverlagend werken, want daar zijn die drempels veel te laag voor. Ga maar eens kijken op de Tollenstraat en dan in de Mezgerstraat. Daar zit een wereld van verschil tussen.

 3. Beste Cor,

  Bedankt voor jouw reactie. Het lijkt mij een goed plan wanneer jij deze ideeën voor legt aan de commissie Projecten & Thema’s.

  Te lezen op de website van de gemeente:

  Een nieuw onderscheid dat de nieuwe raad heeft gemaakt is het inbrengen van een idee. Dat kunt u doen in de raadscommissie Projecten en Thema’s. Deze inbrengmogelijkheid is bedoeld om onderwerpen te bespreken op een moment dat er nog niet direct besluiten moeten worden genomen; dus met meer ruimte om te discussiëren in een vroeg stadium.

  Welke onderwerpen kunnen wel of niet worden ingebracht? De onderwerpen, waarover niet mag worden ingesproken, mogen ook niet aangemeld worden. Dus besluiten, waartegen bezwaar of beroep kan worden aangetekend, zaken, die onder het klachtenrecht vallen en onderwerpen betreffende personen zijn niet aan de orde. Verder is het een kwestie van beoordeling of het zinnig is een onderwerp bij de raadscommissie aan te kaarten. Als het om een zaak gaat waar de raad niets over te zeggen heeft of niets aan kan doen, geeft bespreking misschien alleen maar teleurstelling. Wellicht is het soms beter een afspraak met de burgemeester of een wethouder te maken. De griffie is altijd bereid over het inbrengen van een onderwerp mee te denken.

  Ik hoop dat ik jou op een IDEE heb gebracht!

  Ps: “krottenwijk” is uiteraard figuurlijk bedoeld. Ik bedoel dat ik geen strand vol van hetzelfde wil! Nogmaals breng je ideeën in de commissie aan de orde. TOP!!!

 4. Zo Jerry. Je loopt wel makkelijk langs Cor heen. Of ben je misschien gewoon vergeten te zeggen wat JIJ van zijn ideetjes vind. Het is hier tenslotte JOUW weblog, en niet dat van de Gemeente.

 5. Beste Dave,

  Het lijkt mij juist leuk als Cor de eerste burger met een eigen inbreng wordt in de ‘voeten op tafel’ commissie. Het is belangrijk dat burgers inbreng hebben en de Raad hiermee aan de slag gaat. Cor heeft hele goede ideeën! Ik ben het ook met hem eens op veel punten, alleen ere wie ere toekomt. Ik weet zeker dat men in deze commissie serieus naar hem luistert.

  Op een later moment ga ik zeker een aantal ideeën die Cor aankaart aan de orde brengen op mijn blog!

  Groet,

  Jerry

 6. Helder 🙂

  Nu kijken of Cor de handschoen op wil pakken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s