Externe informateur

Het zou niet de eerste keer zijn dat collegeonderhandelingen stuklopen, niet op inhoudelijk onoverbrugbare verschillen, maar op een onhandig verlopen proces. Een externe informateur biedt uitkomst.

Belang externe informateur

De laatste jaren hebben diverse gemeenteraden een externe informateur ingeschakeld voor de collegeonderhandelingen. Een externe informateur helpt de raad om sturing te hebben en te houden op het formatieproces. Het inroepen van een informateur heeft nog andere voordelen. Geen van de onderhandelaars hoeft meer een dubbelrol te spelen. Zeker als de onderhandelingen ingewikkeld zijn, is het in het heetst van de strijd voor betrokkenen lang niet altijd makkelijk inhoud en proces uiteen te houden. De externe informateur kan ervoor zorgen dat het proces soepel loopt, door inhoud en proces uit elkaar te houden.

Wie wijst de informateur aan?

Het is van belang dat de raad de informateur aanwijst en ook de opdracht bepaalt die de informateur meekrijgt. Breed vertrouwen van de raad in de persoon van de informateur is een succesfactor voor de onderhandelingen. Indien de raad de informateur aanwijst, ligt het in de rede dat de informateur eveneens aan de raad verantwoording aflegt. Het is evenwel ook mogelijk dat de grootste fractie of de burgemeester de informateur selecteert. In die gevallen is de invloed van en daarmee het draagvlak binnen de raad kleiner.

Eisen die aan een informateur kunnen worden gesteld zijn onder andere:

Neutraliteit: hij/zij brengt geen eigen inhoudelijke opvattingen in en is in staat vertrouwen te bewaren;
Gezaghebbend: hij/zij moet boven de partijen kunnen staan;
Procesvaardig: hij/zij is in staat proces en inhoud uit elkaar te houden, te luisteren en partijen bijeen te brengen;
Hij/zij heeft geen directe politieke binding met de gemeente;
Hij/zij heeft een uitstekend gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en is snel in staat de plaatselijke verhoudingen te leren kennen.

Zijn naam: Frits van Caspel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s